2024. március 29., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Járványszabályok

Egyre több európai országban enyhítenek a járvány elleni óvintézkedéseken, melynek köszönhetően több futballbajnokság újraindulhat. A soha le nem állt fehérorosz versenyfutás mellett a német (május 16.), a dán (május 28.), a magyar és a szerb (május 30.) megmérettetés zárt kapuk mögött folytatódik. Angliában, Ausztriában és Spanyolországban júniusi újrakezdésről írnak. A csapatoknak eleget kell tenniük az egészségügyi előírásoknak, ezért egyelőre kisebb csoportokban edzenek a labdarúgók.

A Bundesliga hétvégi rajtjával nemcsak a foci tér vissza a képernyőre, de azon keresztül új, „koronavírus-szabályokat” is láthatunk. A Német Labdarúgó-liga (DFL) ajánlásai szerint a játékosok a stadionba érkezésükkor a könyöküket összeérintve köszönthetik egymást, ugyanígy használhatják a lifteket is. Az öltözőbe elsőként a kezdő tizenegy tagjai mehetnek, ezután a keret többi tagja. A futballisták 30–40 percet tölthetnek zárt térben, eközben be kell tartaniuk a másfél méteres távolságot. A játékvezetők egy másik szobában öltöznek át, ahol szintén ügyelniük kell a távolságtartásra. Amikor a mérkőzések szereplői elhagyták a helyiségeket, a takarítószemélyzet fertőtleníti azokat. A labdákat a meccsek előtt és a félidőben is fertőtlenítik. Maximum négy labdaszedő lehet a pálya szélén. A találkozók elején elmarad a kézfogás, nem lesz közös csapatfotó sem. A cserejátékosoknak egy szabad ülőhelyet kell hagyniuk egymás között, s amennyiben a kispad nem elég tágas, a nézői székeket is használhatják. Azzal kapcsolatban találgatni tudunk, milyen gólörömök lesznek, de elképzelhető, hogy pacsizás helyett könyökösszeütés, esetleg „lábpacsizás” színesíti az ünneplést. A játékosoknak a félidőben mezt kell cserélniük, a lefújást követően pedig 90 percen belül ajánlott elhagyni a stadiont – kivételt a videókonferencián nyilatkozók képeznek.

A DFL javaslatai mellett a spanyol Marca közölte értesüléseit. A sportlap a felsoroltakat azzal egészítette ki, hogy a La Ligában 5 csere lehet meccsenként, a kereteket 23-ra emelik, és sárga lapos figyelmeztetés jár a köpködésért. Izgalmas hetek várnak a rajongókra: ha az utolsó szabályt szigorúan ellenőrzik a bírók, sok kiállítás lehet mérkőzéseken…