2024. április 23., kedd

Teljes az évtized csapata

Vaszilisz Szpanulisz, az Olimpiakosz veteránja lett az utolsó, tizedik kosaras, akit beválasztottak az Euroliga elmúlt évtizedének álomcsapatába. A szavazáson a szurkolók, az újságírók, az edzők és a játékosok vehettek részt. A 37 éves irányító 2010 óta erősíti a görög kirakatcsapatot, háromszoros bajnoka (2009, 2012 és 2013) az európai elittornának, és ugyanennyi alkalommal volt a négyes döntő legértékesebb játékosa. Az álomcsapatban két szerb, Miloš Teodosić és Bogdan Bogdanović is helyet kapott, az említetteken kívül még Dimitrisz Diamantidisz, Luka Dončić, Kyle Hines, Juan Carlos Navarro, Jan Vesely, Sergio Llull és Jorgosz Printezisz került a válogatott társaságba.

Negatív tesztek, gyenge immunrendszer

Minden játékos és szakmai stábtag negatív koronavírus-tesztet produkált a Crvena zvezda csapatának közleménye szerint. A fővárosi klub kedvező tájékoztatása ugyanakkor rámutat, a vér- és vizeletminták vizsgálatának eredményei alapján a kosarasoknak különösen óvatosnak kell lenniük a szezon folytatásakor, mivel az immunrendszerük általános szintje nem kielégítő, ráadásul az izomtömeg és az aerob teljesítőképesség terén is visszaesés figyelhető meg. A közlemény rámutat, mindez egyértelműen az elmúlt hónapok eredménye, amikor a többi szerb állampolgárhoz hasonlóan a Zvezda-játékosok is sok időt töltöttek a lakásba zárva.

A törökök is befejezték

Az olasz bajnokság lemondása után egy másik színvonalas európai bajnokság, a török is arról döntött, hogy nem fejezi be a járványhelyzet miatt félbeszakadt szezont. A Török Kosárlabda-szövetség elnöke, Hidayet Törkoglu a minap megerősítette a médiahíreszteléseket, hozzátéve, sem bajnoka, sem kiesője nem lesz a csonka szezonnak. A török bajnokságot 23 forduló után a szerb Vasilije Micićtyel felálló Efes vezette, 21/2-es mérleggel.

Távol-keleten a 2023-as vb

Augusztus 25-e és szeptember 10-e között Indonéziában, Japánban és a Fülöp-szigeteken rendezik a 2023-as férfi kosárlabda-világbajnokságot. A nemzetközi szövetség (FIBA) közlése szerint a végjátéknak, így az éremcsatáknak Manila ad majd otthont. Ez lesz az első vb a sportágban, amelynek több házigazdája lesz. A selejtezők februárban kezdődtek, jövő novemberre várhatóan nyolcvan csapat marad versenyben a 32 kijutó helyért.

A múlt évi, kínai seregszemle a spanyol válogatott győzelmével zárult.