2024. április 25., csütörtök
SPORTHÍREK

Vettel távozik a Ferrariból!

FORMULA–1

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel az idény végén távozik a Ferrari Formula–1-es csapatától. A Bild, az Auto, Motor und Sport és a Motorsport-Total.com egybehangzó értesülését tegnap megerősítette az olasz istálló, eszerint a 32 éves német pilóta nem hosszabbítja meg szerződését és – az el sem kezdődött 2020-assal együtt – hat idény után elhagyja a maranellóiakat. A La Gazzetta dello Sport úgy tudja, hogy a csapat egyéves hosszabbítást és csökkentett fizetést ajánlott fel, de Vettel visszautasította ezt. „Közös megegyezéssel hoztuk meg a döntést, valamennyiünk szerint ez volt a legjobb megoldás a helyzetre” – jelentette ki Mattia Binotto csapatfőnök. Az 53-szoros futamgyőztes közölte, nincs már meg a vágy egyik fél részéről sem a közös folytatásra. „Ez nem a pénzről szól, sosem arról szólt. Az elmúlt hónapok eseményei rávezettek bennünket arra, hogy az igazán fontos dolgokra koncentráljunk. Magam is elgondolkodom a folytatáson” – tette hozzá.

Vettel tavaly csak a csalódást keltő ötödik helyen végzett az autós gyorsasági világbajnokságon, csapattársa, a monacói Charles Leclerc – aki 2019 végén 2024-ig meghosszabbította új kontraktusát – is megelőzte. Az olasz lapok szerint legvalószínűbb utódja Carlos Sainz Jr. lehet. A 25 éves spanyol szerződése az év végén jár le a McLarennél, amellyel legutóbb a vb hatodik helyén végzett. A legendás raliversenyző, Carlos Sainz fia 2015 óta 102 F1-es versenyt teljesített.

Minden idők legfiatalabb F1-es világbajnoka 2015-ben szerződött az olasz csapathoz, amellyel 102 futamból 14-en diadalmaskodott.

TENISZ

Házitorna Prágában

Május végén saját tornát rendez a Cseh Tenisz Szövetség, miközben a járvány miatt a nemzetközi porondon legalább július közepéig teljes a leállás. A május 26-a és 28-a között sorra kerülő prágai viadalon férfiak és nők is részt vehetnek, jelezte indulását többek között a világranglistán harmadik Karolina Pliškova és a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova is. A férfiaknál a cseh Davis Kupa-csapat minden tagja játékra jelentkezett. A mérkőzéseket közvetíti majd a televízió és az érdeklődők az interneten is megtekinthetik őket. Nézőket nem engednek be a találkozókra.

Nemzetközi körversenyen legkorábban július 13-ától indulhat újra a játék, de szakértők szerint nagyon valószínű, hogy a kényszerszünetet meghosszabbítják.

KÉZILABDA

Szerb játékosnő a Rosztovban

A múlt évi Bajnokok Ligája-döntős, Ambros Martín irányította orosz Rosztov-Don női kézilabdacsapatában folytatja pályafutását Katarina Krpež-Slezak, aki legutóbb az Érd együttesében szerepelt. A szerb jobbátlövő – aki háromszor volt a magyar élvonal gólkirálya – tavaly augusztusban gyermekvállalás miatt felfüggesztette karrierjét. „Nagyon szomorú vagyok, mert távozom Érdről, ahol hat csodálatos évet töltöttem, ezt sosem fogom elfeledni. Ugyanakkor boldog is vagyok, mert a karrieremet a világ egyik legjobb csapatában folytathatom. Ez egy nagy kihívás számomra és én izgatottan várom” – idézte a játékost a ChampSport International Sport Agency.

Az érdi klubnál áprilisban jelentették be, hogy anyagi okok miatt a felnőtt keret tagjaival közös megegyezéssel szerződést bontottak, később pedig Szabó Edina vezetőedző is távozott.

SZÖRF

Halál a viharban

Öt szörfös lelte halálát a tengeren a holland partoknál tomboló viharos szél miatt. A szörfözők közül a hatóságok két ember holttestét hétfőn este találták meg a tengerben, három további áldozatot pedig tegnap húztak ki a vízből. Az ötödik áldozat után sokáig folyt a kutatás, de a De Telegraaf című holland napilap értesülése szerint végül őt is holtan találták meg a mentőcsapatok. A kutatás mentőhajókkal és helikopterekkel folyt az eltűntek után. Az újság úgy tudja, hogy a csoport tapasztalt szörfösökből állt, semmi sem utalt a rájuk leselkedő veszélyre.

A szörfös csapatot, amely a Hága közelében fekvő Scheveningen partjainál szállt vízre, a heves szél és felkorbácsolt hullámok ragadták el. Hét szörföst, akik nem tudtak maguktól partra jutni, sikerült kimenteni a tengerből.

SAKK

Folytatódnak az online-versenyek

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) sikeresnek minősítette az eddigi online viadalokat és folytatja a hasonló rendszerű tornák rendezésének gyakorlatát. Arkagyij Dvorkovics, a FIDE orosz elnöke azt követően nyilatkozott így, hogy vasárnap véget ért a hat válogatott részvételével tartott, 180 ezer dollár összdíjazású, s Kína győzelmét hozó Nemzetek Kupája, amelyet rövidített játékidejű partikkal vívtak a felek. A világszövetség első embere elmondta, hogy az internetes térben zajló eseménynek hatalmas volt a nézettsége, egyúttal bejelentette, hogy már e hét végén jön az újabb viadal, ezúttal egyéni férfi és női verseny formájában.

A péntektől vasárnapig tartó villámsakk-tornán, amelyet a sportág első hivatalos világbajnokának, Wilhelm Steinitznek az emlékére írtak ki, nemzetközi nagymesterek sora indul. A legnagyobb név a norvég Magnus Carlsené, aki nemcsak a klasszikus időbeosztású sakkban, hanem rapid és villámsakkban is a világbajnoki cím őrzője.