2024. április 23., kedd

Mindennapossá váltak az éhségsztrájkok

A Dveri képviselői és a Roma Párt tisztségviselője tiltakozik a képviselőház előtt – A választások elhalasztását és párbeszédet követel az ellenzék

Miután három – két szerb haladó párti és egy független – képviselő felhagyott az éhségsztrájkkal a parlament épülete előtt, s egy ideig már csak Boško Obradović, a Dveri mozgalom elnöke folytatta, ma, ugyancsak a Dveri színeiből, Dragan Vesović csatlakozott hozzá. Később Goran Stanojević, a Roma Párt tisztségviselője is közölte: ő maga is éhségsztrájkot folytat a parlamentnél, mert megfenyegették telefonon. Azt követeli az állami szervektől, lépjenek az ügyben.

A Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció tagjai a képviselőház épülete előtt támogatásukról biztosították a Dveri vezetőjét (Fotó: Beta)

A Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció tagjai a képviselőház épülete előtt támogatásukról biztosították a Dveri vezetőjét (Fotó: Beta)

Előzőleg befejezte az éhségsztrájkját Miladin Ševarlić független képviselő, aki Koszovó miatt kezdett harcot, de belátta, semmi értelme annak úgy, ha mindenki utánozza. Később az Obradović előállításának elmaradása miatt tiltakozó Sandra Božić, majd Aleksandar Martinović haladó párti képviselő is abbahagyta a sztrájkot, hisz a rendőrség feljelentést tett a Dveri elnöke ellen, mert pénteken rendbontást szervezett a parlament bejárata előtt. Obradović közölte ma, hogy maga folytatja az éhségsztrájkot, sőt ezentúl Martinović helyett is éhezni fog. A diktatórikusnak vélt rendszer ellen, a választási feltételek javításáért és a voksolás későbbre halasztásáért küzd e módon, vasárnap óta. Az éjjeleket a parlamenten belüli irodájában tölti, nappal pedig a képviselőház lépcsőzetén tartózkodik. Tegnap azt is közölte, követeli, hogy azonnal állítsák le a választási folyamatot, a hatalom és az ellenzék pedig üljön ezt követően tárgyalóasztalhoz a szavazás feltételeinek és időpontjának egyeztetése érdekében. Mint mondta, valóban folytatja Martinović harcát is, s követeli az ügyészségtől, hogy járjon el minden visszaélés kapcsán, ami az elmúlt években történt, derítse ki az összes botrány hátterét. Néhányat konkrétan is megemlített: a savamalai álarcos épületbontást Belgrádban, a katonai helikopter gyanús körülmények közötti lezuhanását az életmentő akció során, a jovanjicai kábítószerügyet és a Krušikot érintő fegyverbizniszt. Feltette a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy az ügyészség azonnal reagál, amikor hatalmi pártiak gyakorolnak rá nyomást, de nem reagál olyan esetekben, amelyek kapcsán bizonyítékokat lehet felmutatni. Ami a saját ügyét, a pénteki incidenst illeti, nem kíván a képviselői mentelmi jogára hivatkozni – jelentette ki.

A nap folyamán a Szövetség Szerbiáért választásokat bojkottáló ellenzéki koalíció tagjai a Szerbiai Alkotmánybírósághoz fordultak a választási törvény módosítása kapcsán, s bírálták a hatalmat, amiért már a választási folyamat alatt változtatott a voksolással kapcsolatos törvényeken, s megjegyezték, ilyen egyetlen országban sem létezik. Az Alkotmánybíróság épülete elől a képviselőház elé vonultak, hogy támogatásukról biztosítsák a Dveri vezetőjét. A helyszínen volt Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Marko Bastać, Branko Miljuš, Miroslav Aleksić, Nikola Jovanović is. Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke csak az Alkotmánybíróságnál volt jelen, nem tartott a többi pártvezetővel a parlament elé. Nikola Jovanović, a Szövetség Szerbiáért elnöklője kifejtette, a koalíció szilárdan kitart a bojkott mellett, s arra emlékeztetett, hogy a választásokon való indulás mellett döntött Szabad Polgárok Mozgalma nem tagja a szervezetnek.

Közben Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, a Szerb Haladó Párt nemzetközi kérdésekkel megbízott titkára levelet intézett az Európai Néppárthoz, melynek az SZHP társult politikai szervezete. A levélben tájékoztatta a Néppártot a parlament előtt kialakult pénteki incidensről, s aggodalmának adott hangot a történtek miatt. Mint közölte, a Dveri tagjai bántalmazták Marijan Rističević képviselőt, és meg akarták akadályozni Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter belépését a parlament épületébe.