2024. április 19., péntek

Karantén vagy tesztelés várja az idénymunkásokat

Visszatérhetnek a munkások Auszriába

Ausztriának nagy szüksége van külföldi munkavállalókra, különösen az egyes ágazatokban hatalmas irántuk a kereslet. A koronavírus-járvány kitörése óta azonban sok idénymunkás hagyta el az országot. Közülük nagy számban vannak szerbiai munkavállalók is, akik leginkább azokban az ágazatokban dolgoztak, ahol munkaerőhiány uralkodik.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Ezek az idénymunkások a járvány kezdetekor visszatértek Szerbiába, mivel Ausztriában munka nélkül maradtak, most viszont visszamehetnek azok, akiknek biztosítva van a hosszú távú szezonális munkavállalói engedélyük – közölte Nada Knežević, a Szerbiai Gazdasági Kamara osztrák képviselője.

Mint elmondta, a szezonális munkavállalás céljából való tartózkodás 10 hónapig tarthat, abban az esetben, ha a munkaadó nem szüntette meg a munkaviszonyt, és ha a munkavállalók a szezonális munkavállalási engedélyük alapján Ausztriában tartózkodnak. Hozzátette, hogy a szerb munkavállalók többsége leginkább az idegenforgalom és a mezőgazdaság területén tevékenykedik. Azokat, akiket az idegenforgalomban foglalkoztattak, kénytelenek voltak elhagyni Ausztriát, mivel Vorarlberg, Tirol és Salzburg tartományban a szállodákat bezárták, miközben a mezőgazdaság területén dolgozó idénymunkások többsége Ausztriában maradhatott. Ha a munkáltató igényt tart az idénymunkás visszatérésére, abban az esetben a munkavállalónak az országba való belépés után két hétig karanténba kell vonulnia, vagy tesztelnie magát Szerbiában, illetve Ausztriában.

Knežević rámutatott a tervezéssel és technológiával foglalkozó Ausztiában működő szerbiai cégekre, amelyek zökkenőmentesen, szünet nélkül működtek. Ausztria az elmúlt napokban nagy erőfeszítéseket tett, hogy ápolókhoz jusson, ugyanis az országban körülbelül 33.000 embernek van szüksége egész napos ápolásra. A munkavállalókat leginkább Romániából, Szlovákiából és Horvátországból toborozzák. Az ápolók közül nem sok szerbiai állampolgár akad, de vannak, akik kihasználják a három hónapig tartó vízummentes tartózkodási lehetőséget, hogy egy kis pénzhez jussanak az idősek ápolásával vagy a gyerekek gondozásával.