2024. április 18., csütörtök

Nővérke, kérem...!

Május 12-e az ápolónők nemzetközi napja. Ez a nap tulajdonképpen az 1820-ban született Florence Nightingale brit ápolónő születésnapja, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőként mentette és ápolta a sebesülteket, később pedig ápolónőképző iskolát alapított.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

Kétszáz év telt el Florence Nightingale születésétől, azóta nagyon sokat változott a világ, egyre nagyobb igény mutatkozik az egészségügyi nővérek, technikusok iránt, ám a munkaerőhiány vagy éppen az anyagiak hiánya miatt a kórházakban (legyen szó állami intézményről vagy magánpraxisról) a normákat sokszor nem tartják be, sokkal több beteg jut egy ápolóra, mint kellene. A nővérek sok esetben túlterheltek, így olykor ingerültek, a páciensek pedig elégedetlenek. Valamikor az ápolónőkre felnéztek, a betegek betartották az utasításaikat, tisztelték őket, a munkájukat. Ma viszont a munkájuk nincs kellőképpen megfizetve, és a megbecsülés is sokszor elmarad. Holott ez a járványidőszak is rámutatott, hogy milyen sok múlik egy egészségügyi technikuson, nővéren, ápolón, illetve az orvoson.

Az tudja a legjobban, aki orvosi ellátásra szorul, mennyit ér egy empatikus nővér, a szakértelme és a munkához való hozzáállása.

A járványtól és a végzetes betegségtől való félelem két hónapjával a hátunk mögött, és a bizonytalan jövővel előttünk meg kell állapítanom, nem tanultunk meg sokat. Nem elsősorban a lakosságra gondolok, habár olykor néha többen is magunkba nézhetnénk, hanem az államra, a döntéshozókra.

Szép, hogy élelmiszert és higiéniai eszközöket tartalmazó segélycsomagokkal támogatja a tartományi kormány azokat az egészségügyi dolgozókat, akiknek legalacsonyabb a fizetésük, és hogy a köztársasági kormánydöntés alapján az áprilisi fizetésük 10 százalékkal lesz magasabb, ennek dacára a keserű szájíz elkerülhetetlen. Bizonyára jó szándékkal vezérelt, mégis megalázó a pozitív megkülönböztetés, csak megerősíti a sokszor oly nyilvánvaló, az orvos és az egészségügyi nővér, technikus közötti hierarchiát, miközben a gyógykezelésben egyiküknek a munkája sem nélkülözhető. Ugyanakkor, még a koronavírus-járvány ideje alatt sem gondoltam, és utána sem, hogy cukorra, lisztre, sóra, étolajra, szárazbabra, száraz tésztára, néhány konzervre, szappanra... lenne a legnagyobb szükségük a nővéreknek, hanem a munkakörülményeiken kellene változtatni, a rájuk nehezedő teher jobb elosztására lenne szükség, hiszen stabil anyagi körülményre vágynak. A kormányok évek óta hatalmas összegeket fordítanak az egészségügyre, reformok mentek végbe, évtizedes gondok oldódtak meg (vagy éppen mélyültek el), de valójában az egészségügyi dolgozók alapproblémájára megoldás nem született. Ezért tudja őket külföld magához édesgetni, és az egészségügyi nővérek, technikusok ezrei vándorolnak/v'ndolroltak el, mert ott jobb munkakörülmények között, nyugodtabban és jobb fizetésért végezhetik a munkájukat.

Itthon viszont még a fizetésemelés is csalódást okozott, hiszen az áprilisi fizetés elszámolása ugyan tartalmazza az ígért 10 százalékos béremelést, ám az csupán „stimuláció”, illetve a „rendkívüli állapot idejére felszámolt segély”, vagy a „COVID–19 alatti teljesítmény”, ki hogy fogalmazta meg a fizetéselszámolásnál, így kételyek merültek fel, hogy csupán egyszeri segélyről van-e szó és a májusi fizetésük esetleg alacsonyabb lesz. Persze érkezett erre a problémára válasz is, miszerint az állami költségvetés módosítására van szükség, illetve a köztársasági képviselőház jóváhagyására, hogy a következő hónapokban valós emelés történjen, mégis... A CINS szerbiai oknyomozó újságírói központ arra is rámutatott, hogy a COVID-kórházakba beosztott egészségügyi dolgozók közül sem kapta meg mindenki még ezt a 10 százalékos fizetésemelést sem, habár Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter arra utasította az egészségügyi intézmények igazgatóit, hogy azok, akik a COVID-kórházakban dolgoznak, a fizetésemelésen kívül kapjanak külön stimulációt.

A CINS által körüljárt esetben lehet, hogy csupán mulasztásról van szó. Tény azonban, hogy az egészségügy megbecsülése nagymértékben függ a politika jelenlegi és jövőbeli viszonyulásától.

Nyitókép: (Illusztráció: pixabay.com)