2024. április 25., csütörtök

Sorban állás a szabad ég alatt

A rendkívüli állapot megszűnésével újra megteremtődtek a feltételek az Informatika Közvállalat hivatalainak, az önkormányzat ügyfélfogadó szolgálatainak, a rendőrségi okmánykiadó irodák és hasonlók működéséhez. Tegnap volt az első, igazi munkanap a kijárási tilalom feloldása után, a város utcáin számos helyen hosszú sorok kígyóztak, esetenként, a fogadóirodák, bankok és egyéb intézmények térbeli közelsége miatt a sorok egymásba értek, és nem lehetett tudni, hogy ki mire vár.

A Felszabadulás sugárúton az Informatika ügyfélfogadó irodája előtt nagyjából 30-an lehettek dél körül, a közvállalat a polgároknak azt ajánlja, hogy maszkot és védőkesztyűt viseljenek az épületbe való belépéskor, és hogy a személyes távolságtartásra is figyeljenek oda. Az ügyfelek számát korlátozták a hivatal helyiségeiben, a közvállalatból köszönetet mondanak azoknak a polgároknak, akik a szükséghelyzet ideje alatt is kiegyenlítették a számláikat. A beérkezett számlákat az év végéig kamatmentesen kifizethetik a polgárok. Azok a személyek, akik mégsem tudják ezt a kötelességüket teljesíteni a határidő lejártáig, szerződést köthetnek a vállalattal arról, hogy részletekben fizethessék ki tartozásukat a következő évben.

Talán soha nem látott sor, vagy inkább szervezetlenül összeverődő tömeg gyűlt össze a Szabadság híd lábánál lévő ügyfélfogadó iroda előtt is. Ottjártunkkor, dél körül legalább százötvenen álltak az utcán. Ez az ügyfélfogadó terem nagy ugyan, de nem akkora, hogy a szabályokkal összhangban mindenkit beengedhessenek. Az iroda megrohamozása nem váratlan jelenség, hirtelen bejött a nyár, sokan a nyaraláson gondolkodnak, zsebükben lejárt útlevéllel. Azt suttogják, hogy Görögországba akár már júniusban is utazhatunk majd…

…és egy kereskedelmi bank előtt. Az utóbbiak előtt az elmúlt hónapokban is hosszú sorok alakultak ki, ügyvitelük egy napra sem állt le (Dávid Csilla felvétele)

…és egy kereskedelmi bank előtt. Az utóbbiak előtt az elmúlt hónapokban is hosszú sorok alakultak ki, ügyvitelük egy napra sem állt le (Dávid Csilla felvétele)

A városi önkormányzat tolóablakszolgálatai is megnyíltak, ezekben is a kormány által előírt járványvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett folyik a munka. A polgároknak ajánlják, hogy a hivatalba való belépéskor maszkot és védőkesztyűt viseljenek, ugyanakkor a személyes távolság betartására is odafigyelnek, ezért a helyiségekben lévők számát itt is korlátozzák. A közleményben felszólítják a polgárokat arra, hogy felelősségteljesen viselkedjenek maguk és embertársaik irányában, hozzájárulva így a vírus terjedésének megakadályozásához és a közegészség megőrzéséhez.

Nyitókép: …és egy kereskedelmi bank előtt. Az utóbbiak előtt az elmúlt hónapokban is hosszú sorok alakultak ki, ügyvitelük egy napra sem állt le (Dávid Csilla felvétele)