2024. április 20., szombat

Újra buszozhatunk

Mint ahogy arról hírt adtunk lapunk hasábjain, Szabadkán hétfőn egyebek mellett megindult a városi tömegközlekedés is. A Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalat járatai a munkanapokon érvényben lévő menetrend szerint közlekednek.

Hová ülhetünk le és hová nem? (Fotó: Benedek Miklós)

Hová ülhetünk le és hová nem? (Fotó: Benedek Miklós)

A hét első két napján nem nagy érdeklődés mutatkozott a városi buszok szolgáltatásai iránt. A megállók legtöbb esetben üresen álltak, és a buszokban is csak kevesen ültek. Ez alól csak néhány járat képezett kivételt. A buszmegállókban egy kiragasztott papírlapon informálják az utazni szándékozókat az előírásokról, illetve a szükséges óvintézkedésekről. Az autóbuszokra csak maszkban és kesztyűben szabad felszállni, emellett az egymás közötti távolság betartására is figyelmeztetik az utasokat, ugyanakkor azt javasolják nekik, hogy kerüljék az autóbuszban készpénzzel történő jegyvásárlást, és inkább havibérletet, vagy elektronikus pénztárcát használjanak. Az autóbuszok ajtaján is ezen információkat tartalmazó papírt láthattunk. A sofőrök maszkban és kesztyűben végzik a feladatukat. A legtöbb autóbuszon korábban is műanyag üveg választotta el a sofőrt az utasoktól, így ezen intézkedés ez esetben nem igényelt különösebb befektetést. Az utasok a buszok belsejében csak a meghatározott üléseken foglalhatnak helyet. Körülbelül minden második széket vehetik igénybe, a többire egy-egy papírlapot ragasztottak, amin három nyelven a következő szöveg olvasható: Az ülőhelyek nem vehetők igénybe a COVID-19 vírus elleni védőintézkedések miatt. Tartsák be az egymás közötti elegendő távolságot.

A kedden tapasztalható változékony időjárás miatt több polgártársunk is a tömegközlekedést választotta, de szemmel láthatóan több időre van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben normalizálódjon a helyzet.