2024. április 19., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

BL – mikor is?

Érdekes ellentmondásba keveredett a francia élvonalbeli Lyon csapata a hétvégén. A klub elnöke, Jean-Michel Aulas az RTL Football tévécsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy az UEFA augusztus 7-ei dátummal tűzi műsorra a Bajnokok Ligája folytatását, amikor is együttese lejátssza a Juventus elleni visszavágóját a sorozat nyolcaddöntőjében. A kijelentést ezután több jelentős sportmédia is átvette. Hétfőn aztán már érkezett is a helyesbítés: Aulas nem egészen úgy gondolta, ahogyan mondta. A helyreigazitást a Lyon kommunikációs osztálya tette közzé a klub hivatalos oldalán. Az itt leírtak szerint az elnök csak egy lehetséges időpontot nevezett meg, s korántsem biztos még, hogy a legrangosabb európai kupasorozat valóban visszatér augusztusban, a pontos dátumról az UEFA fog nyilatkozni. A Lyon mindemellett kitart állítása mellett, miszerint nem tisztességes az újrakezdés, hiszen a járvány miatt Franciaországban lezárták a bajnokságot, míg Európa más országaiban még pályára léphetnek a csapatok. A francia klub legnagyobb aggálya ezzel kapcsolatban az, hogy játékosaik egészen más szinten tartanak majd a felkészülésben, mint például a német Bundesliga-csapatok.

Kívánság és valóság

Javier Tebas, a Spanyol Labdarúgó-liga elnöke vasárnap este egy televíziós műsorban nyilatkozva elmondta, szeretné, ha június 12-én újraindulna az élvonalbeli és másodosztályú bajnokság. Az elnök szerint a helyzet jobb a vártnál, és természetesen minden előírást betartanának a csapatok, hogy elkerüljék a fertőzést. A La Ligából még 11 forduló van hátra. Az élen jelenleg a Barcelona áll 58 ponttal, második a Real Madrid 56 ponttal, a dobogó legalsó fokát pedig a Sevilla birtokolja 47 ponttal.

Tebas óhaját kissé beárnyékolhatja a szomorú valóság, hogy a négy, korábban már igazoltan koronavírusos labdarúgó mellett újabb öt fertőzöttet találtak a spanyol első- és másodosztályban.

Nincs vakcina, nincsenek nézők

Először Hollandia, majd az Egyesült Királyság kormánya is arra a megállapításra jutott, hogy mindaddig, amíg a tudósok nem állnak elő a koronavírus elleni védőoltással, nézők nélkül játsszák a futballmérkőzéseket a bajnokságokban. Boris Johnson miniszterelnök mindezt vasárnap este közölte a nagyérdeművel, majd hozzátette, hogy a helyzetet legközelebb szeptemberben hajlandó újraértékelni, de elképzelhető, hogy még 2021-ben is lesznek olyan találkozót, amiket zárt kapuk mögött játszanak.

A Premier League-csapatok a Restart nevű projektjükkel a szezon folytatásán dolgoznak, de sajtóhírek szerint akár 50 futballista is megtagadhatja a pályára lépést a járvány miatt.