2024. április 19., péntek

Felforrósodott kampánystart

Bűnvádi feljelentést tettek a Dveri vezetője ellen – Megszüntetné a közmédiát az Egyesült Demokratikus Szerbia

Négy képviselő lépett éhségsztrájkba vasárnap, közülük ma reggel még ketten, délután már csak egy politikus folytatta a megkezdett politikai harcot. Miladin Ševarlić független képviselő hétfőn elállt ebbéli szándékától, amikor hárman is a nyomdokaiba léptek, mint mondta, semmi értelme folytatni úgy, hogy rá már senki sem figyel oda. Koszovó kérdése miatt döntött egyébként az éhségsztrájk mellett. Sandra Božić szerb haladó párti képviselő is felhagyott a sztrájkkal, miután erre megkérte őt hétfőn este Aleksandar Vučić államfő. Aleksandar Martinović haladó párti frakcióvezető ma délután három órakor jelentette be, hogy felhagy az éhségsztrájkkal, így Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri elnöke folytatta csupán az éhségsztrájkot. Martinović az ügyészség munkája miatt tiltakozott, történetesen azért, mert Obradovićot nem állították elő a pénteki, a parlament bejárata előtti lépcsőkön történt dulakodást követően. Obradović viszont a diktatórikusnak vélt hatalmi rendszer és a választások elhalasztása miatt tart ki az éhségsztrájk mellett.

Aleksandar Martinović haladó párti frakcióvezető (középen) tegnap délután felhagyott az éhségsztrájkkal (Fotó: Beta)

Aleksandar Martinović haladó párti frakcióvezető (középen) tegnap délután felhagyott az éhségsztrájkkal (Fotó: Beta)

A Belügyminisztérium bűnvádi feljelentést tett Obradović és további három személy ellen a pénteki incidens kapcsán. Mint arról korábban beszámoltunk, dulakodás és fizikai leszámolás alakult ki pénteken a parlament bejáratához vezető lépcsőkön, s ennek során a Dveri vezetője Marijan Rističevićre, a hatalmi koalíció képviselőjére támadt mozgalmának szimpatizánsaival együtt. A rendőrség akkor rögtön előállított tizenöt személyt, magát Obradovićot azonban nem tartóztatta le, a képviselői immunitására hivatkozva. Mivel a rendőrség és az ügyészség ma reagált, Martinović befejezettnek vélte harcát.

A rendőrség most azt követően döntött a feljelentés megtevése mellett, hogy részletesebben kivizsgálta az esetet és az azzal kapcsolatos beszámolókat. Erőszakos cselekedet elkövetésének alapos gyanúja miatt fordult a Belügyminisztérium az ügyészséghez B. O., M. Ð., D. Ð. és S. M. ügyében, ahogyan az a hivatalos tájékoztatóban áll. A Tanjug hírügynökség számolt be róla, hogy az első iniciálék voltaképpen a Dveri vezetőjének nevét takarják. A feljelentésben az áll, hogy részt vettek a Rističević elleni támadásban a parlament előtt, továbbá veszélyeztették Zlatibor Lončar egészségügyi tárcavezető biztonságát is a dulakodás alkalmával. A feljelentés kitér arra is, hogy a Dveri elnöke és társai más képviselőket is durván sértegettek az említett eset alkalmával. Az ügyészség a feljelentés átvételét követően bejelentette, hogy meghallgatják az érintett személyeket, s ezt követően döntenek majd a további lépésekről, melyekről idejében tájékoztatják a közvéleményt.

ELLENTÉTEKET GERJESZTENEK

A hatalmi párt főbizottságának tagja elítélte ma Obradović viselkedését, beleértve a verekedést, majd az éhségsztrájkot is. Miloš Vučević nyilatkozatában úgy vélekedett, egyesek mindent megtennének azért, hogy felhívják magukra a nyilvánosság figyelmét, semmi sem szent a számukra, sem mások élete és biztonsága, sem a társadalmon belüli béke. Mint közölte, Obradovićnak éppen az a célja, hogy incidenseket, ellentéteket idézzen elő a szerb társadalmon belül. Véleménye szerint a pénteki történéseket a Dveri tipikus fasiszta szabályok szerint rendezte meg, a lépcsőkön várták be a képviselőket, hogy aztán leszámolhassanak velük. Mint mondta, a hétfő esti támogató tüntetésen sokkal többen jöttek el Martinović miatt, mint Obradović miatt, ez azonban most nem a számadatok ideje, azokkal a választásokat követően kell majd foglalkozni.

NEM ÁLL ÖSSZHANGBAN AZ ALKOTMÁNNYAL?

Szerbiában időközben hivatalosan is kezdetét vette a kampány a Köztársasági Választási Bizottság hétfői határozata nyomán. Boško Obradović a Dveri nevében a Szerbiai Alkotmánybírósághoz fordult az említett döntés felülvizsgálása érdekében, mert az a véleménye, hogy az nem áll összhangban az alaptörvénnyel, nem megfelelő még a járványhelyzet a választások megtartására. Véleménye szerint a szavazással kapcsolatos egyeztetéseket hat hónap múlva kellene csak megtartani. Az éhségsztrájkot a legjobb megoldásnak nevezte a kialakult helyzet orvoslására, erről, mint mondta, akkor győződött meg igazán, amikor a rohamrendőröknek kellett szétválasztaniuk az SZHP és a Dveri szimpatizánsait előző este a parlament előtt.

BESZÜNTETNÉK A KÖZTÉVÉT!

A kampánytevékenysége kezdetén azzal a javaslattal állt elő ma az Egyesült Demokratikus Szerbia, hogy szüntessék meg a Szerbiai Rádió és Televízió közmédiát. Úgy értékelték, hogy az SZRTV-nek húsz év alatt sem sikerült valódi közmédiává válnia, a műsor nem felel meg sem a törvényes előírásoknak, sem a megfelelő minőségi kritériumoknak. Egy politikailag elkötelezett, szegényes műsortartalommal rendelkező médiaházról van szó a szervezet szerint, mely munkájával csak károkat okoz minden szerbiai polgárnak, miközben mindannyiunknak fizetnie kell a médiaház fenntartását a számlákon és a költségvetési kiadásokon keresztül is. A párt szerint a közmédiának csak a művészeti és kulturális elemeit kellene fenntartani és finanszírozni, mint például a zenekarát, kórusát.

ELÉGEDETLEN DEMOKRATÁK

Kezdetét vették a találgatások azzal kapcsolatban, hogy vajon Zoran Lutovac marad-e a Demokrata Párt elnöke, ennek a pártnak a főbizottsági ülését az információk szerint május 17-én, vasárnap tartják meg. A Tanjug értesülései szerint az elnök jelentést fog tenni, amennyiben ezt nem fogadják el, automatikusan a bizalom megszűnéséről lehet beszélni. A DP-n belüli, magát megnevezni nem kívánó forrás szerint sokatmondó annak a ténye is, hogy a főbizottsági ülést a testület tagságának háromnegyede hívta össze és nem a pártelnök.