2024. április 25., csütörtök

Júniustól kinyithatnak a középiskolák

Az érettségi vizsgákat 4-e és 6-a között tartják meg

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy június 1-jén nyithatnak ki a középiskolák. Mint elmondta, június 1-je és 3-a között csak azok a végzősök tartózkodhatnak az iskolában, akik nem elégedettek az év végi osztályzataikkal, és javítani szeretnének. Természetesen ennek részleteit a tanáraikkal kell megbeszélniük. Az intézményeknek ügyelniük kell az óvintézkedések betartására és az épület rendszeres fertőtlenítésére.

Az otthon tanuló diákoknak az osztálytársak hiányoznak a legjobban (Fotó: Gergely Árpád)

Az otthon tanuló diákoknak az osztálytársak hiányoznak a legjobban (Fotó: Gergely Árpád)

A javítás után, június 4-e és 6-a között kerül sor a középiskolások érettségi vizsgájára. Ez után, június 24-étől jelentkezhetnek az általuk választott felsőoktatási intézménybe.

A rendkívüli állapot alatt a formatív osztályozást kellett alkalmazniuk a pedagógusoknak. A tárcavezető szerint ezt a tanárok és a diákok 80 százaléka okosan használta ki. Mindazt, amin eddig dolgoztak, számbelileg is osztályozni kell.

Az első, a második és a harmadik osztályba járó középiskolások akkor javíthatják ki az év végi osztályzataikat, amikor a végzősök elhagyják az iskolát. A miniszter szerint június 8-ától kezdve két hét áll a diákok rendelkezésére.

– Az érettségi vizsgáig le fogjuk bonyolítani a tehetséggondozó gimnáziumok és a művészeti középiskolák felvételi vizsgáját, valamint az iratkozást is. Ebben az évben új szakokat vezettünk be a társadalomtudományok, a művészet és a média területén, valamint megnöveltük a sportgimnáziumok számát. Becslések szerint körülbelül 8000 tanuló fog jelentkezni a tehetséggondozó gimnáziumokba és a művészeti iskolákba – emelte ki Mladen Šarčević. Mint hozzátette, a járványhelyzet miatt a szakközépiskolákban nem tudták megtartani a gyakorlati oktatást. Példaként említette, hogy azoknak a turisztika és a vendéglátó szakos középiskolások, akik eddig Horvátországban töltötték a szakmai gyakorlatunkat, most Szerbiában kell ezt megtenniük.

Az oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy a nyolcadikosok kisérettségije nehezebb lesz, mint a próbazáróvizsga volt. Mint hozzátette, június elejétől mindegyik iskola megbeszélheti a nyolcadikosokkal, hogy miként szervezze meg a kisérettségi-felkészítőt az intézmény épületében.