2024. április 24., szerda

Elégedettség, öröm és bizonytalanság

A Szerbiai Labdarúgó-szövetség szerdán döntött a 2019/2020-as idény sorsáról. A SZLSZ végrehajtó bizottságának határozata után néhány észak-vajdasági érintett véleményét kértük ki a döntéssel kapcsolatban.

Az előzetes híresztelések alapján sokáig úgy tűnt, hogy a női Szuperligában május végén folytatódik majd az idény, a szerdai döntés alapján azonban a női élvonalban sem lesznek már meccsek, a listavezető Spartacus együttese így zsinórban a 10. bajnoki címét ünnepelheti. Vajda Orsolya, a szabadkaiak válogatott védője vegyes érzelmekkel fogadta a híreket: „Reménykedtem a bajnokság folytatásában, mert jó lett volna még az edzések mellett mérkőzéseket is játszani. Habár egyértelműen mi voltunk a legjobb csapat, tartottam attól, hogy nálunk sem hirdetnek bajnokot, mint ahogy azt tették Magyarországon. Nekem ez a 7. bajnoki címem a kék-fehérekkel, és úgy érzem, hogy ezért az elsőségért is legalább annyira megdolgoztunk, mint az összes többiért.”

A szerb szövetség az alacsonyabb osztályú pontvadászatokban is befagyasztotta a március 15-ei állást, és az alapján hirdettek végeredményt. A Tisza Menti Ligában így a Tornyos együttese végzett az élen, amelynek a megszakítás pillanatában ötpontos előnye volt a Potisje és az AFK csapataival szemben. Kis Bicskei Árpád, a tornyosi klub elnöke elégedetten vette tudomásul a SZLSZ végrehajtó bizottságának döntését: „Mi végig azért dolgoztunk, hogy bajnokok legyünk, mivel a következő szezont már mindenképpen a Szabadkai Ligában szerettük volna kezdeni. Örülünk, hogy pont került a történet végére, és innentől kezdve megkezdhetjük az előkészületeket a magasabb osztályban való szereplésre. A Szabadkai Liga nemcsak a csapatra, de a vezetőségre is nagyobb terheket ró majd, hiszen a körzeti ligás szereplés nagyjából a háromszorosa a Tisza menti ligás költségeknek” – mondta lapunknak az egykori kiváló labdarúgó, aki 1988-ban játékosként szerzett bajnoki címet a tornyosi csapattal.

Az alacsonyabb osztályú női ligák csapatai számára viszont tovább tart a bizonytalanság, így az I. női liga mezőnyének is legalább még egy hetet kell várnia a végleges döntésre. Sóti Réka, a második helyen álló magyarkanizsai TSC csapatkapitánya társaival együtt szerda délután az interneten próbált meg információkhoz jutni, kevés sikerrel. „Állandóan figyeltük a híreket, de sajnos semmivel sem lettünk okosabbak. Nem is értjük, hogy a mi ligánkkal kapcsolatban miért nem született meg a végleges határozat. Most azt sem tudjuk, mire készüljük, és ez a legrosszabb állapot. Tavaly nyáron már átéltünk valami hasonlót, amikor sokáig nem tudtuk, hogy hol is kezdhetjük majd el a mostani idényt” – mondta a magyarkanizsaiak csupa szív védője, aki egyébként már az alapítás óta tagja a klubnak.

A rendkívüli állapot feloldása után Muzslyán újból beindultak az edzések, legalábbis a legfiatalabb korosztály, a 2009–2015-ös generáció tagjai számára. A közép-bánáti településen 2019 nyarán kezdte meg működését az ottani focisuli, amelynek jelenleg több mint 65 kisfiú és kislány a tagja. A Lehel Focisuli csapatai tavaly ősszel már be is neveztek a regionális utánpótlás-bajnokságokba, ahol a zöld-fehér focistapalánták igen szép eredményeket értek el. A 2012-es korosztály százszázalékos teljesítménnyel lett első a SOS Liga nevű országos gyermekbajnokság nagybecskereki csoportjában, az egy évvel fiatalabbak pedig szintén meggyőző teljesítménnyel, tíz győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel szerezték meg az első helyet a saját korosztályukban. A muzslyai klubban továbbra is várják a sportolni vágyó gyerekek jelentkezését, az érdeklődők a 063/422-510-es telefonszámon kaphatnak felvilágosítást Kurunci Csabától.