2024. április 25., csütörtök

A tanárdíjat Tóth Ágota kapta

Kihirdették a KMV beszédművészeti és az irodalmi vetélkedőjének legjobbjait

Mint ahogyan már korábban beszámoltunk róla, az idei 53. Középiskolások Művészeti Vetélkedője az online térben valósult meg. A múlt hét második felében a beszédművészeti és az irodalmi vetélkedő legjobbjait is kihirdették, valamint megszületett a Magyar Nemzeti Tanács és a KMV közös pályázatának eredménye is. A járványügyi helyzet miatt egyelőre még nem tudni, hogy mikor tartják meg az ünnepélyes díjátadót és a gálát.

Amikor személyesen is találkozhattak a KMV részvevői (Fotó: Gergely Árpád)

Amikor személyesen is találkozhattak a KMV részvevői (Fotó: Gergely Árpád)

A beszédművészeti vetélkedő zsűrijének tagjai Lőrinc Tímea Pataki-gyűrű díjas színművész, a Zentai Magyar Kamaraszínház tagja, Kovács Tamás, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze és Hajvert Ákos, Radnóti-díjas versmondó, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke voltak. Versmondás kategóriában Lábadi Csilla, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja lett a legjobb. Második helyezést ért el Csernai Panna, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolából. Szintén második helyen végzett Nagy Anikó, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója.

Prózamondás kategóriában Pintér Fanny, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja érdemelte ki az első helyet. Második lett Végső Vivien, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulója. Különdíjas lett Fodor Kinga, aki szintén a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumba jár.

Drámai monológban Bagi Natália, az újvidéki Április 7-e Egészségügyi Iskola diákja bizonyult a legjobbnak. Megosztott második helyen végzett Dudás Norbert a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolából, valamint Vajda Noémi a Zentai Gimnázium tanulója.

Népmesemondás kategóriában Balley Ingrid, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákja lett az első. Második helyen végzett Gulyás Oldal Réka, a szabadkai Egészségügyi Középiskola tanulója. A dobogó harmadik fokára Varga Virág, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja állhatott fel.

Az irodalmi vetélkedő zsűrijének tagjai Novák Anikó egyetemi tanár, kritikus, Orcsik Roland költő, szerkesztő, egyetemi tanár és Sirbik Attila író, szerkesztő voltak. Értékelő próza kategóriában Kratok Gyula, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja érdemelte ki az első helyet. Megosztott második helyen végeztek Szabó Réka Dorottya és Bagdal Zoltán, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói. Harmadik lett Seres Lilla, aki szintén a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja.

Humoreszk kategóriában két első helyezett született. Az egyik Kalmár Edina, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulója, a másik pedig Fürstner Márton a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolából.

Novella kategóriában Greguss Lilla, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákja lett a legjobb. Második helyen végzett Apró Dorottya, aki a zentai  Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumba jár. Harmadik lett Szemerédi Fanny, a Zentai Gimnázium tanulója. Publicisztika kategóriában Weiss Astrid, a szabadkai Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnázium diákja érdemelte ki az első helyet.

Vers kategóriában első helyen végzett Szabó Réka Dorottya, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja. Megosztott második helyen Vojnić Bojana, a szabadkai  Svetozar Marković Gimnázium tanulója és Bicskai Armand, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja végeztek. Megoszott harmadik helyezést ért el Calbert Anikó és Kozma Szabolcs. Mindketten a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba járnak.

A Magyar Nemzeti Tanács és a KMV közös pályázatára két munka érkezett be. Mindkét pályázó különdíjat kapott. Ők Elek Nikoletta, a zentai Egészségügyi Középiskolából és Rácz Richárd, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumból.

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének tanárdíjat az idén Tóth Ágota, a szabadkai Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnázium tanára érdemelte ki.