2024. április 23., kedd

Putyin egyedül, Trump veteránokkal koszorúzott

A koronavírus-járvány miatt elmaradtak a korábbi látványos rendezvények, amelyekkel a II. világháború európai lezárásának, illetve a nácizmus legyőzésének napjára, május 8-ra, illetve 9-re emlékeztek sok országban. Az idei, immár 75. évfordulón csak Fehéroroszország fővárosában, Minszkben rendeztek katonai parádét.

Üzenetek ezúttal is elhangzottak, koszorúzásokat és egyéb programokat szintén szerveztek. Beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton hangsúlyozta: a győztesek megmentették a hazát, a következő nemzedékek életét, felszabadították Európát és grandiózus vívmányokat valósítottak meg. Közölte: a világot a szovjet katona védte és óvta meg. Beszéde után egyedül koszorúzta meg a Kreml melletti Sándor-kertben az ismeretlen katona sírját. Az országban elmaradt a katonai díszszemle, de több városban helikopterek és repülőgépek tartottak bemutatót; este pedig tűzijátékot rendeztek.

Az Egyesült Államokban az elnök hét veterán társaságában koszorúzta meg a II. világháborús emlékművet. A Fehér Ház a washingtoni megemlékezésről megjegyezte: a Donald Trumpot kísérő veteránok „az amerikai kitartás és győzelem szellemiségének élő hősei".
Az évforduló alkalmából több, egykori, Hitler elleni szövetséges ország vezetője üdvözölte egymást.