2024. március 29., péntek
VÁLASZTÁSOK 2020

Június 5-éig lehet átadni a listákat

Ladóczki Gyula: Az eddigi választási cselekmények hatályban maradnak

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elfogadta a köztársasági parlamenti választások eljárásának folytatásáról szóló határozatot, amelynek mentén folytatódhatnak a rendkívüli állapot elrendelését követően megszakított választási cselekmények. A március elején április 26-ára kiírt választásokat – beleértve a köztársaságit, a tartományi és a helyi önkormányzati választásokat – június 21-én tartják meg.

Fotó: Ótos András (Archív)

A voksolás napján a szavazóhelyek járványügyi szempontból biztonságosak lesznek - Fotó: Ótos András (Archív)

Május 6-ai, a rendkívüli állapot megszüntetésére vonatkozó döntésével a szerbiai képviselőház arról is rendelkezett, hogy a választási bizottságok május 11-én hozzák meg a választási folyamat folytatásának szempontjából szükséges határozatokat, illetve hangolják össze alsóbb rendű jogi aktusaikat a vonatkozó törvénnyel – emlékeztetett lapunknak nyilatkozva dr. Ladóczki Gyula, a RIK tagja. Mint hozzátette, mai ülésén a RIK összehangolta a törvénnyel a választások lebonyolításáról szóló rendeletet, amely azt a rendelkezést is magába foglalja, hogy a községi és a városi közigazgatási hivatalok is hitelesíthetik a támogatói aláírásokat. Az új határidő értelmében legkésőbb június 5-én éjfélig adhatják át választási listáikat azok a politikai pártok és egyéb tömörülések, amelyek ezt korábban nem tették meg – emelte ki Ladóczki Gyula, rámutatván, hogy az eddigi választási cselekmények hatályban maradnak, vagyis minden ott folytatódik, ahol márciusban félbeszakadt.

Válaszolva arra a kérdésünkre, hogy mennyire készültek fel a helyi közigazgatási hivatalok az aláírások hitelesítésére, egyebek mellett a SARS-CoV-2-járvány okán javasolt óvintézkedések betartásának szempontjából Ladóczki Gyula kifejtette, hogy a közigazgatási hivatalok kénytelenek lesznek bizonyos szintű átszervezést megejteni, hiszen azokban a helyi önkormányzatokban, amelyekben közjegyzőt neveztek ki, a hivatalok egy ideje már nem végzik az ehhez hasonló hitelesítést.

Dr. Ladóczki Gyula: A községi és a városi közigazgatási hivatalok is hitelesíthetik a támogatói aláírásokat (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Ladóczki Gyula: A községi és a városi közigazgatási hivatalok is hitelesíthetik a támogatói aláírásokat (Fotó: Gergely Árpád)

– Minden hitelesítést a közjegyzők végeztek, ebből adódóan a közigazgatási hivataloknak új helyzethez kell alkalmazkodniuk. Nem hiszem, hogy nehézségek merülnek fel. Az, hogy a támogatói aláírásokat több helyen is hitelesíteni lehet, akár járványügyi szempontból is előnyös lehet, hiszen adott helyen adott időben egyszerre kevesebb ember tartózkodik. Megtörténhet, hogy ez majd valamelyest kibővíti a lehetőségek tárházát – fogalmazott Ladóczki Gyula.

A beszélgetés folytatásában kiderült, hogy egyelőre nem volt szó azokról a járványügyi intézkedésekről, amelyeket majd a választások napján foganatosítanak a választásokon résztvevők egészségének megőrzése érdekében. Az új rendeletben az szerepel, hogy a szükséges intézkedéseket a szakértők bevonásával, illetve az ő javaslatukra támaszkodva foganatosítják, az akkor jellemző helyzettel összhangban – emelte ki Ladóczki Gyula. Mint hozzátette, személyes tapasztalata az, hogy a RIK nagyon odafigyel az óvintézkedésekre, a tegnapi ülésre igyekezvén a tagok lábbelifertőtlenítő szivacson sétáltak át, azonnal fertőtlenítették a kezüket, majd védőmaszkot és kesztyűt kaptak, az ülésteremben pedig paravánokkal választották el a tagok ülőhelyeit, betartva az egymás közötti két méter távolságot.

Vladimir Dimitrijević, a RIK elnöke a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva korábban arról biztosította a közvéleményt, hogy a bizottság a voksolás napján a szavazóhelyeken minden szükséges intézkedést foganatosít, vagyis a voksolás járványügyi szempontból mindenki számára biztonságos lesz. Feltehetőleg elsősorban arra helyezik majd a hangsúlyt, hogy a szavazók védőmaszkot viseljenek, emellett fertőtlenítőszerek is rendelkezésre állnak majd, de a szavazók közötti távolságra és a szavazóhelyek rendszeres szellőztetésére is odafigyelnek – tette hozzá Vladimir Dimitrijević.

A RIK eddig összesen kilenc választási listát hirdetett ki, ezek a kihirdetés sorrendjében a következők: Aleksandar Vučić – gyermekeinkért; Ivica Dačić-Szerbiai Szocialista Párt, Egységes Szerbia – Dragan Marković Palma; dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt; Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István; Aleksandar Šapić – győzelem Szerbiáért; A Szerbia királyságért – Žika Gojković; Egyesült Demokratikus Szerbia (Vajdasági front, Szerbia 21, Vajdasági Szociáldemokrata Liga, Modern Szerbia Pártja, Polgári Demokrata Fórum, VHDSZ, Demokrata blokk, Együtt Vajdaságért, Szerbiai Románok Uniója, Vajdasági Párt, Montenegrói Párt); Milica Đurđević Stamenkovski – Fogadalomtevők Szerb Pártja; Muamer Zukorlić akadémikus – Csak egyenesen – Igazságosság és Megbékélés Pártja – Macedónok Demokrata Pártja.