2024. április 19., péntek

Éhségsztrájk és spontán összejövetel

A rohamrendőrök választották szét a két ellentábort (Beta)

A rohamrendőrök választották szét a két ellentábort (Beta)

Belgrádban a köztársasági képviselőház előtt a hatóságok kordonokkal választották szét a Szerb Haladó Párt támogatóit attól a kisebb csoporttól, amelynek tagjai azért érkeztek a helyszínre, hogy támogatásukról biztosítsák Boško Obradovićot, a Dveri elnökét.

Sokan gyűltek össze a parlament előtt, hogy a tegnap éhségsztrájkba kezdett képviselőket támogassák. Egy részük a Szerb Haladó Párt két képviselője, mások pedig a Dveri elnöke mellett álltak ki. Mindhárman tegnap kezdtek éhségsztrájkolni. Aleksandar Vučić államfő korábban azt közölte, a haladók tábora több mint ötezres volt, a Dveri mellett állóké alig hatvanon felül. Ennek ellenére kiemelte, nem kellene még gyülekezniük az embereknek, nincs vége a koronavírus-járványnak.

A Dveri elnökét támogatók között ott volt Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke, korábbi belgrádi polgármester is, akit hetek óta támadnak hevesen a haladók és szimpatizánsaik.

Aleksandar Martinović, a haladók képviselője megköszönte a polgárok, mint fogalmazott, spontán összejövetelét, és közölte, hogy párttársa, Sandra Božić tiszteletben tartja az államfő kérését, és ezért felhagy az éhségsztrájkkal.

Miladin Ševarlić független képviselő még a délután folyamán bejelentette, hogy felhagy az éhségsztrájkkal – ő Koszovó kérdése miatt kezdett bele vasárnap.

A Szerb Haladó Párt, illetve a Dveri mellett állók tömege 21 óra után kezdett feloszlani, amikor a rohamrendőrök is elhagyták a képviselőház előtti teret.