2024. március 28., csütörtök

Péntektől jelentkezés az egyszeri 100 eurós segélyre

Négy nap maradt hátra, hogy megnyissák azokat a telefonvonalakat, melyeken a nagykorú polgárok adataik megadásával igényelhetik a szerb kormány egyszeri, száz eurós segélyét, amelyet a koronavírus-járvány kezdetén jelentettek be.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Mint azt már hírül adtuk, az intézkedést május 15-étől alkalmazzák. A nyugdíjasoknak és a szociális pénzsegélyek felhasználóinak automatikusan átutalják a szóban forgó összeget ettől a naptól kezdődően. Amennyiben nem rendelkeznek folyószámlával, akkor egyszeri használatra szóló számlát nyitnak számukra a Postatakarék Banknál (Banka Poštanska štedionica), melyet a pénz felvétele után megszüntetnek.

A pénzügyminisztérium indoklása szerint a  munkanélkülieknek – akik jelenleg munkanélküli segélyben részesülnek –, és a 65 évnél idősebb, nem nyugdíjjogosult személyeknek is jelentkezniük kell telefonon, vagy online, mert nem részesülnek automatikusan a segélyben.

A többi nagykorú polgár is telefonon, vagy a Kincstári Igazgatóság (Uprava za trezor) honlapján jelentkezhet. A jelentkezés május 15-étől június 5-éig tart, de a kifizetés ebben a kategóriában legkésőbb június 1-jén megkezdődik, tudta meg a Novosti. A segélyre jogosult minden nagykorú szerbiai állampolgár, akinek április 24-éig, a rendelet életbe lépése napjáig érvényes igazolványa volt, aktív lakcímmel. Jelentkezéskor három adatot kell megadni: a személyi számot (JMBG), a személyigazolvány érvényes számát és a bank nevét, amelyben a 100 euró dinár ellenértékét fel szeretnénk venni: vagy meglevő számlánkra kérjük a befizetést, vagy amely pénzintézményben szeretnénk, ha számlát nyitnának számunkra erre az alkalomra. Jelentkezni telefonon – a számot közvetlenül a jelentkezés május 15-ei megkezdése előtt hozzák nyilvánosságra –, vagy pedig online.

A pénzt nem lehet jótékonysági szervezeteknek átutalni. A bankszámláról felvéve azonban bárki tehet vele, amit kíván. Tudni kell azt is, hogy a pénzt nem lehet más személy számlájára irányítani, mindenki a saját személyazonossági igazolványával veheti fel a nevére szóló bankszámlán.

A 100 eurós segély a kormány koronvírus-járvány miatt foganatosított gazdaságélénkítő intézkedéscsomagjának a része.