2024. március 29., péntek

Segítség a dolgozó szülőknek

Mától biztosítják az óvodások és kisiskolások felügyeletét Zentán is

Hétfőn ismét megnyitnak az óvodák, az általános iskoláknak pedig az elsőtől negyedik osztályos tanulóik számára kell megszervezniük a felügyeletet, amennyiben a szülők részéről erre igény mutatkozik, illetve munkahelyi kötelezettségeik miatt nem tudják másképp megoldani a gyerek felügyeletét.

Perpauer Attila

Perpauer Attila

Perpauer Attilát, a zentai községi tanács oktatással megbízott tagját a zentai oktatási intézmények újranyitásáról kérdeztük.

Hangsúlyozta, hogy néhány feltételnek a szülőknek is eleget tenniük:

– Mindkét szülőnek be kell szereznie a munkáltatótól egy arra vonatkozó igazolást, hogy nem tudják a gyerek felügyeletét másképp megoldani. Ezenkívül a gyermeknek át kell esnie egy egészségügyi vizsgálaton, ahol jó esetben megállapítják, hogy egészséges. Ezek azok a dokumentumok, amelyeket a szülőknek be kell szerezniük.

Az óvodás gyerekek mellett az alsós diákok felügyelete is sok dolgozó szülőnek okozhat problémát. Mint azt Perpauer Attila elmondta, rájuk ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint néhány évvel fiatalabb társaikra:

– A napközik nem nyitnak újra, ehelyett az úgynevezett egész napos tartózkodás „nyit meg". A törvény úgy írja elő, hogy azon gyerekek számára kell igényfelmérést végezni, akik a járvány előtt is részt vettek a teljes napi benttartózkodáson. Ez már megtörtént, így hétfőtől az iskolák fogadják mindazokat a gyerekeket, akik a szükséges előírásoknak megfelelnek.

Hozzátette, hogy az oktatási intézményeket a gyerekek fogadása előtt az előírásoknak megfelelően fertőtlenítették.

Az ellátás megszervezésével kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy a pedagógusoknak is be kell tartaniuk az egészségügyi előírásokat:

– Ez azt jelenti, hogy a 65 évnél idősebbek nem fognak dolgozni, hiszen ők már a veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak. Szintén veszélyeztetettek azok a szakemberek, akik különböző járulékos betegségekben szenvednek, így ők sem fognak dolgozni. Ugyanezek az előírások természetesen nemcsak az óvópedagógusokra, hanem az alsós tanulókkal dolgozó szakemberekre is vonatkoznak.