2024. április 20., szombat

Újjávarázsolják az iskolát

A törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola teljes körű felújításon esik át

Április közepén kezdődtek és jövő tavasszal végződnek a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola felújítási munkálatai. Orosz Urbán Csilla, Törökkanizsa alpolgármestere elmondta, hogy a 260 millió dináros beruházást teljes egészében a köztársasági Közberuházási Iroda finanszírozza, és ennek köszönhetően szinte vadonatújjá és korszerűvé varázsolják az épületet.

Az épület teljes körű felújításon esik át

Az épület teljes körű felújításon esik át

– Kicserélik a nyílászárókat, a belső burkolatok is újak lesznek, a vizesblokkok is, új vízvezeték- és elektromos hálózatot tesznek, felújítják a homlokzatot, hőszigetelik az épületet, és a tetőszerkezetet is lecserélik. Ezenkívül az udvart is rendezik, sportpályákat alakítanak ki, és kültéri színpadot építenek. A telekommunikációs hálózat beszerelését is elvégzik, és újak lesznek a fűtőtestek is. A munkálatok fő vállalkozója a DHC Inženjering cég. Nagyon örülünk ennek a felújításnak, hiszen jövő tavasztól már korszerű épületben tanulhatnak a gyerekek. Az is fontos, hogy a tavalyi év végén a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság a törökkanizsai általános iskolát 7 millió dinárral támogatta, aminek köszönhetően új kazánt szerezhettek be, és így áttérhetnek a fűtőolajról a gázfűtésre – hangsúlyozta Törökkanizsa alpolgármestere.

Svetlana Jevtić Tamaši, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy iskolájuk oroszlámosi épületének felújítását tavaly úgyszintén a köztársasági Közberuházási Iroda finanszírozta, majd hozzátette, most nagyon örülnek, hogy a központi épület is átesik egy ilyen teljes körű felújításon.

– Az utóbbi két évben több beruházás is történt az iskolánk területén. Hozzánk tartozik a gyálai, szerbkeresztúri, oroszlámosi és a majdányi épület is, és tavaly az oroszlámosi iskolát sikerült modernizálnunk úgyszintén a Közberuházási Irodának köszönhetően. Akkor 60 millió dinárral támogattak bennünket, most pedig 260 millióból újíthatjuk fel a törökkanizsai épületet. Tényleg a padlótól a tetőig minden új lesz, és ezek után az iskolánk az Észak-bánáti körzet egyik legmodernebb intézménye lesz. A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolának összesen 730 tanulója van, ebből a törökkanizsai épületbe 460 diák jár, 230 alsóba, 230 felsőbe, és az oktatás magyar és szerb nyelven folyik. Az iskolánk a korábbi években is részesült támogatásokban, így két okostáblánk is van, a minisztériumtól több projektort is kaptunk, tavaly pedig 56 laptoppal gazdagodtunk, aminek köszönhetően most nem jelent gondot számunkra az online oktatás. Az április közepe óta tartó felújítás várhatóan jövő májusban fejeződik be, a munkálatok nagy erőkkel zajlanak, és nagyon jó az együttműködésünk a kivitelezőkkel. Ami a szeptemberi iskolakezdést illeti, valószínűleg az oktatást nem tudjuk megkezdeni ebben az épületben, ugyanis nem fogunk tudni leválasztani egy olyan részt sem, amely teljesen készen lenne, így az alsósok valószínűleg a gimnázium épületébe járnak majd, a felsősök pedig Szerbkeresztúrra és Oroszlámosra utaznak. A jövő évet tehát a felsősök számára utazással tudjuk megoldani, de a szülők is nagyon örülnek ennek a felújításnak, úgyhogy ők is támogatni fognak bennünket ennek a megvalósításában. Az oktatás minőségét így is garantálni tudjuk, és ott lebeg majd a szemünk előtt, hogy néhány hónap után egy szép, tiszta és modern épületbe költözhetünk vissza – emelte ki a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója.