2024. április 24., szerda

Segítségnyújtás hatezer alkalommal

Kishegyes községben is sikeres volt a Vigyázzunk egymásra! csoport

A mögöttünk álló időszak számos új kihívás elé állította az embereket, különösképp azokat az idős személyeket, akikre koruknál fogva a többhetes teljes kijárási tilalom vonatkozott. A Kishegyes község településeinek magyar közösségeiben élő idős és beteg polgárok megsegítésére a Vigyázzunk egymásra! – Kishegyes és Bácsfeketehegy csoport sietett a rendkívüli helyzet idején. Az összefogást a Vajdasági Magyar Szövetség hívta életre, és a segítségnyújtás mellett a polgárok informálásából is kivette részét. Sárközi István, a kishegyesi községi képviselő-testület titkára a csoport munkája kapcsán elmondta, hogy számos tevékenységben voltak a polgárok segítségére.

Aktivisták hordták szét a csomagot a kisnyugdíjasoknak (Fotó: Lakatos János)

Aktivisták hordták szét a csomagot a kisnyugdíjasoknak (Fotó: Lakatos János)

– Az elmúlt ötven napban a Vigyázzunk egymásra! kezdeményezés keretében szerveztük meg a kishegyesi és a bácsfeketehegyi magyar közösség mindennapjait. A rendkívüli állapot és a vele járó korlátozások új élethelyzetet teremtettek, amit csak közösségi összefogással lehetett átvészelni, de így sem volt egyszerű. Az egyik legfontosabb feladatunk a naprakész tájékoztatás volt. A kezdeményezés azzal indult, hogy idős polgártársaink számára elvégeztük a mindennapi bevásárlást és a gyógyszerek beszerzését. A mezőgazdasági termelőkkel külön foglalkoztunk, mert a rendkívüli állapot sem szabhatott gátat a mezőgazdasági munkáknak – hallhattuk.

– Kapcsolatban voltunk a falugazdászokkal, valamint a tartományi és köztársasági tisztségviselőkkel is. Az önkormányzat megközelítéséből a cégeket segítettük, hiszen a stratégiailag fontos vállalatok dolgoztak, és ezekbe el kellett, hogy jussanak a munkavállalók. Ebben nyújtottunk segítséget. Mind a mezőgazdasági termelők, mind a cégek vonatkozásában állandó kapcsolatban voltunk a rendőrséggel. A rendkívüli állapot ideje alatt jogsegély- és jogi ügyintézést biztosítottunk a polgároknak, az önkormányzat felé.

A 0–24 óráig hívható telefonvonalon folyamatosan lehetett hozzánk fordulni bármilyen problémával kapcsolatban – mondta el Sárközi, majd hozzáfűzte, hogy közösségi igény alapján megszervezték az internetes piacot is, a Facebookon keresztül.

A szolgáltatásszerű segítségnyújtás mellett a polgárok anyagi támogatásban is részesültek – számolt be a képviselő-testület titkára.

– Tartományi támogatással Kishegyesen és Bácsfeketehegyen több mint ezerháromszáz kisnyugdíjas számára biztosítottunk élelmiszerből és higiéniai szerekből álló csomagot. Községi akció volt a fertőtlenítőszer biztosítása minden háztartás számára. A VMSZ programjának köszönhetően pedig több mint hatvan kistermelő kapott kukoricamagot – mondta el Sárközi.

A Vigyázzunk egymásra! csoportnak hatezernél több egyéni megkeresése volt a polgárok részéről, az elmúlt ötven nap alatt. Mintegy harminc aktivista dolgozott azon, hogy segítsenek a polgároknak, emellett szervezetek és a helyi közösségek is bekapcsolódtak a munkába – mondta el a képviselő-testületi titkár, aki arról is szólt, hogy a magyar közösségek a rendkívüli állapot ideje alatt türelmesek voltak, és betartották a szabályokat.

– Nagyon fontos volt, hogy tudtak a polgárok kihez fordulni ebben a nehéz időszakban. A kishegyesi és a bácsfeketehegyi magyar közösség megerősödve kerül ki ebből az embert próbáló helyzetből – hangsúlyozta Sárközi.

Nem szokványos helyzetbe került Kishegyes község magyar közössége az elmúlt ötven napban – fogalmazott Mohácsi Zoltán, a községi tanács tagja.

– Az elmúlt húsz évben nem voltunk még csak ehhez hasonló nehéz helyzetben sem, de talán elmondható, hogy Kishegyesen jelentősen könnyebben lehetett átvészelni ezt az időszakot, mint például a nagyvárosokban. Többször bebizonyosodott ebben a közösségben, hogy az emberek ismerik egymást, számítanak egymásra, és alapból segítik egymást. Mindenkinek volt kihez fordulnia, ha segítségre volt szüksége – fogalmazott Mohácsi, majd arról is szólt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség ebben a helyzetben sem változtatott sokat a tevékenységén.

– Eddig is azzal foglalkoztunk, hogy az emberek problémáira megoldást találjunk, hogy tartsuk a kapcsolatot, és mindenki hozzájusson a megfelelő információhoz. A rendkívüli állapot ideje alatt is ezt tettük, csak hatványozott mértékben. Úgy érzem, hogy a mögöttünk álló nehéz időszakban ez jól működött itt, ebben a magyar közösségben – hangsúlyozta a községi tanács tagja, majd hozzáfűzte, hogy az elmúlt időszaknak a sok negatívuma mellett volt pozitív hozadéka is: kiderült, hogy ebben a közösségben az emberek számíthatnak egymásra.