2024. április 25., csütörtök

Hivatalos Belgrád pályázata

Kormányerőre emelkedett az a döntés, amely szerint a szerb főváros pályázik az Euroliga befejező tornájának rendezési jogáért. A hivatalos közlemény szerint a szerb kormány és Belgrád vezetőségének együttműködéséről van szó. „A szerb kormány az ülésén eldöntötte, hogy tájékoztatja az Euroleague Basketballt, miszerint a torna résztvevői beutazhatnak Szerbiába. Belgrád városa a kormány és a köztársasági elnök támogatásával pályázik az Euroliga július 4. és 26. között esedékes zárótornájára. Nagy megtiszteltetés lenne az ország számára, ha megrendezhetné Európa legnagyobb kosárlabdaklub-tornáját, ugyanakkor turisztikai szempontból is nagy jelentőséggel bírna, tekintettel a járvány okozta gazdasági helyzetre” – áll a tájékoztatásban.

A második számú európai torna, az Eurokupa lebonyolításáért Újvidék van versenyben.

Đorđevićék hiába vezettek

Véglegessé vált, hogy nem fejeződik be az olasz bajnokság az országos sportági szövetség bejelentése szerint. A járványhelyzet miatt félbeszakadt szezonban nem hirdetnek bajnokot, és kiesők, illetve a másodosztályból feljutók sem lesznek. A döntés legnagyobb vesztese egyértelműen az Aleksandar Đorđević által irányított, Miloš Teodosićot és Stefan Markovićot foglalkoztató Bologna, amely a bajnokság kétharmada után a többieknél eggyel kevesebb meccset lejátszva, a második Sassarinál kettővel több győzelmet számlálva vezetett.

NBA

Eső után köpönyeg

Kevésen múlt, hogy nem a Memphisnél kötött ki Nikola Jokić, ahogy arról John Hollinger, a Grizzlies egykori alelnöke beszélt egy interjúban. „Választhattuk volna Nikolát, de a 2014-es draft tele volt nagy tehetségekkel, túl nagy kockázatot jelentett volna. Akkoriban nálunk játszott a karrierje csúcsán levő Marc Gasol, nagyon bátornak kellett volna lenni, hogy megbontsuk azt a csapatot, hogy Jokić köré építhessünk egy újat – mesélte Hollinger. – A külföldi játékosok listáján ő volt az első, de sok kérdőjel állt mellette. El tudja végezni az NBA-szintű centermunkát? Be tud találni? Azt beszélték róla, hogy imád lovagolni, és igazság szerint nem is úgy nézett ki, mint egy kosaras” – árulta el.

Újabb szerb a ligában?

Török médiaértesülések szerint rövid időn belül az NBA-ben köthet ki Vasilije Micić, az Efes szerb irányítója. Micićet a 2014-es játékosbörzén a Philadelphia választotta, de a 76ers később nem élt lehetőségével, így a szerb az öreg kontinensen maradt. Isztambulba 2021-ig köti a szerződése, azzal a kitétellel, hogy NBA-gárda javára bármikor felbonthatja a megállapodást. Ha Micić hamarosan át is megy az NBA-be, nem biztos, hogy a pennsylvaniai csapat tagja lesz, hiszen a hírek szerint több más franchise is érdeklődött iránta. A 26 éves kosaras a félbeszakadt Euroliga-szezonban 14,5 pontot és közel 6 gólpasszt átlagolt.