2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Start dupla futamokkal?

A járványhelyzet európai enyhülésével a legtöbb nagy sportág várhatóan heteken belül újraindítja a bajnokságát. Nem ez a helyzet viszont a technikai sportok háza táján, ahol a versenyek lebonyolításához jóval nagyobb személyzetet és több rakományt kell megmozgatni, ráadásul hétről hétre újabb országhatárokon át, ami napjainkban még nem olyan egyszerű. Mondhatni, hogy a sportok közül bizonyos szempontból az autós-motoros kategóriák szenvedik meg legjobban a koronavírus hatásait, hiszen a Formula–1 például még mindig csak félúton jár a visszatérés felé: a várható júliusi kezdés még ugyanolyan messze van előttünk, mint a márciusban paródiába fulladt melbourne-i futamrendezési kísérlet mögöttünk.

Most a Red Bull tetszeleghet a 2020-as szezon megmentőjének szerepében, nemcsak saját versenycsapattal, hanem F1-es pályával is rendelkezik, így minden érdeke ahhoz fűződött, hogy beindítsa a bajnokságot. Most az Osztrák Nagydíjnak otthont adó spielbergi Red Bull Ringen július 5-én tervezik a szezonnyitót, a sorban következő két pálya, Silverstone és a Hungaroring helye az, ami még biztosnak tűnik jelenleg, de nem tudni, hogy hány pálya lesz még képes fogadni a mezőnyt. Az F1 ezért most azzal a példátlan tervvel számol, hogy egy helyszínen két futamot is megrendezzen két egymást követő hétvégén – így a csapatok utazási nehézségeit is enyhítve. Ausztriában már nyíltan dupla futammal számol a sport, de az ötlet felmerült a Brit és a Magyar Nagydíj kapcsán is, amely augusztus 2-ára van bejegyezve, s mivel azon hónap közepéig nem lehet tömegrendezvényeket tartani Magyarországon, jelenleg a Hungaroring is zárt kapus eseménnyel számol.

Az F1 még továbbra is 15–18 futamos szezonnal kalkulál, amiben lehetnek duplázó pályák, de olyan beugrók is, amelyek nem is szerepeltek az eredeti naptárban: Hockenheim és Imola is bejelentkezett már ilyen szerepre. Végleges naptár tehát még nincs, de a tervek szerint Európában csak két hónapot maradna a mezőny, mielőtt a szezon tovahaladna a Kaukázuson át Kelet-Ázsia felé, majd ősz végén jönne az amerikai kontinens, és decemberben, az eredeti zárásnál később Bahreinnel és Abu-Dzabival érne véget ez az őrült év – ha innentől már semmi nem siklik félre…

Túlélésért harcolva

A Formula–1 az egyik legköltségesebb sportág, de a folyamatos utazásoknál, fejlesztéseknél és a csúcstechnika amortizálásánál már csak az a drágább, amikor a csapatok nem csinálnak semmit! Versenyek híján ugyanis ők is elesnek bevételeik nagyon nagy hányadától, hiszen a szponzoroktól és az F1 közös kasszájából is a futamokon való részvétel függvényében kapnak pénzeket. A tíz istálló közül leginkább a már évek óta nehéz anyagi helyzetben tengődő Williams és a várt dobogós eredmények elmaradása miatt már a járvány nélkül is a kiszállását fontolgató Haas sorsáért aggódhatunk. Persze az F1 közössége nem nézi ölbe tett kézzel egyes tagjainak hanyatlását: a Liberty 1,4 milliárd dolláros mentőcsomaggal igyekszik segíteni a bajba jutott csapatait, a döntéshozók pedig már megállapodtak az új szabályok 2022-re tolásában, a jövő évi fejlesztések minimalizálásában és egy minden csapatra vonatkozó, évi 145 millió dolláros költséglimitben. A nagyobb istállók vezetői szerint viszont még ez sem feltétlenül elég mindenki életben tartásához: a Red Bullt irányító Christian Horner és a McLaren-vezérigazgató Zak Brown szerint sem lenne ördögtől való ötlet, ha a következő pár évben a kicsik kész autókat vásárolhatnának vagy kaphatnának a nagyoktól, így azokat csak versenyeztetniük kellene, teljesen megspórolva a gyártási, fejlesztési költségeket.

Szórakoztatás banánjelmezben

Oké, de hol vannak ezekben a viszontagságos időkben a versenyzők, akik a tavalyi szezonzáró óta, már több mint öt hónapja hiányoznak a képernyőről és a hírfolyamokból? Noha ők is nehezen élik meg, hogy karrierjük egy-két évtizede során most először rájuk szakadt egy csomó szabadidő, és ugyanúgy be voltak zárkózva otthonukba, mint az átlagemberek, többségük azért nem ment le teljesen a térképről. Most a virtuális térben való versenyzést igyekszik nagy erőkkel felfuttatni a Formula–1 és sok más szervezet is. Lényege, hogy a versenyzők saját, otthoni berendezésük kormányát tekergetve csapnak össze egymással az F1 2019 videójátékot vagy más autóversenyzős platformokat használva, ezt pedig saját csatornájukon online közvetítik is, sőt a F1 által életre hívott „hivatalos” virtuális versenyeket hétvégente még a televízióban is figyelemmel kísérhetjük. A fiatalabbak a helyén kezelik a helyzet abszurditását, így néha teherautókkal vagy fűnyírókkal is összecsapnak, vagy éppen egy lövöldözős játékban alakítanak csapatokat. Sokat elmond, hogy a 2020-as év eddigi legmeghatározóbb F1-es pillanata az volt – ki gondolta volna ez még januárban –, amikor Charles Leclerc egy napon banánjelmezbe bújva ült le a gép elé játszani, mai kifejezéssel élve szinte felrobbantva ezzel az internetet…

Azért a többiek is hallatnak magukról: Kimi Räikkönen kisfiát, Robint nevelgeti egyre intenzívebben az autósportos életre, Valtteri Bottas már szinte körbebiciklizte egész Finnországot, Daniel Ricciardo elvonult az ausztrál vadonba, Lewis Hamiltonról pedig egy német lap nyomozta ki, hogy Balira menekült, és franciául kezdett tanulni. Egyedül a magánéletét legjobban óvó Sebastian Vettelről keringenek szakmai hírek, miszerint a Ferrari csak egy évvel hosszabbítaná meg év végén lejáró szerződését.

Sokan segítenek is a nehéz helyzetbe jutottaknak különféle adományokkal, Leclerc már ételszállítónak is beállt Monacóban, míg több csapat főhadiszállásán a járvány leküzdésében fontos kellékeket, lélegeztetőgépeket kezdtek el gyártani. Szerencsére már kijelenthető: látszik a fény az alagút végén a világ és a Formula–1-es szezon számára is.