2024. április 18., csütörtök

Újabb tüntetés Belgrádban

A pénteki belgrádi megmozdulás után ma (szombat) is összegyűltek a polgárok. A tüntetés élére ezúttal Srđan Nogo, a Dveri egykori tagja állt.

A hatalmi szervekkel elégedetlen polgárok követelései között a június 21-ére kitűzött általános választások elhalasztása szerepel, továbbá, hogy minden politikai résztvevő számára biztosítsanak egyenlő feltételeket a választásokon való részvételhez. Követelik a sajtószabadságot, továbbá, hogy 6-12 hónapos időtartamra egy átmeneti kormány vegye át az ország irányítását – írja az N1.

Az elvárások között szerepel az is, hogy a hatóságok tegyék közzé a külföldi és kettős állampolgársággal rendelkező választók listáját, hogy a választásokon szavazó személyek adatai legyenek nyilvánosak és hozzáférhetők.

A Szerbiai RTS hírösszeállítása szerint a Dveri aktivistái több szerbiai nagyvárosban szerveztek tüntetést, Boško Obradović, a szervezet vezetője Čačakon egy kerékpáros felvonulást vezényelt le. Nišben és Šabacon autókból kihajoló aktivisták szirénákkal és zászlólengetéssel fejezték ki nemtetszésüket.

A pénteki tüntetés, amely a szerb parlament bejárata előtt a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció egyes tagjai, és a Dveri szélsőjobboldali szervezet képviselői részvételével zajlott, incidensbe torkollott. A Tanjug értesülései szerint, 15 személyt állítottak elő a belügyi szervek. Nebojša Stefanović belügyminiszter az üggyel kapcsolatban kijelentette, az erőszakos viselkedésért mindenkinek felelni kell.