2024. április 19., péntek

Dezinformációk tisztázása a határátlépés témakörében

A határ menti települések számára a normális élethez hozzátartozik a szabad határátjárás, jegyezte meg a parlament legutóbbi ülésnapján felszólalásában Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője. Válaszában Ana Brnabić miniszterelnök közölte, hogy a válságstáb következő ülésén érdemben foglalkozik a határnyitás kérdésével.

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

Pásztor Bálint (Ótos András felvétele)

A hét folyamán, az ezzel kapcsolatos parlamenti felszólalásomat követően, számos megkeresést kaptam a határátlépés kérdéskörében, amelyek egy része szándékos dezinformációra, félretájékoztatásra épül – Írja Facebook bejegyzésében Pásztor Bálint, aki törekedett a leggyakoribb kérdések letisztázására:

Igaz, hogy a mai naptól kezdődően a három napnál nem régebbi koronavírus-teszt felmutatásával be lehet lépni Szerbiába karantén-kötelezettség nélkül?
– Az egészségügyi válságstáb valóban ezt az ajánlást terjesztette a kormány elé, amelynek elfogadása a miniszterelnök nyilatkozata szerint formalitás. Meg kell azonban várnunk a jogszabály megjelenését!

A határ Magyarország felé teljes mértékben átjárható a mai naptól kezdődően?
– Sajnos nem. Magyarországnak európai uniós jogszabályi kötelezettségeinek is eleget kell tennie, így az általános határnyitásról még folynak az egyeztetések. Az ingázók és az érettségizők határátlépését tudtuk eddig elérni, esetükben a házi karantén-kötelezettség elrendelése nélkül.

Igaz, hogy a koronavírus-tesztek ára a Szerb Köztársaság költségvetésébe folyik be azzal a céllal, hogy utána a 100 eurós állami támogatás kifizetését ebből tudják fedezni?
– Természetesen ezek az állítások is hamisak és nagyfokú rosszindulatról tanúskodnak. Minden ország kötelezővé teszi a tesztet és maga határozza meg annak árát. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a hatóságok meggyőződjenek az országba belépők egészségügyi állapotáról.

Igaz, hogy az egyszeri koronavírus-teszt ára 190 EUR személyenként?
– Nem igaz. Szerbiában a válságstáb bejelentése szerint 6000 dinár lesz az egyszeri PCR teszt ára. Az EU országainak árai eltérhetnek (magasabbak lehetnek) a szerbiaiaktól.