2024. március 29., péntek

Hétfőtől az óvodákba

Eleinte csak korlátozott számú gyereket fogadnak az intézményekben
Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A városban május 11-én, hétfőn mintegy 3 ezer kisgyermek indul újra óvodába, olyanok, akiknek a szülei, vagy gyámjai a munkájuk miatt nem tudják megoldani a felügyeletüket. A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény illetékesei bejelentették, hogy a 70 óvodából 62 lesz nyitva és a gyerekek tízfős csoportba lesznek beosztva. Hétfőig még elvégzik az utolsó előkészületeket a kicsik fogadására, a helyiségek fertőtlenítését, valamint eltávolítják a plüss- és a többi puha játékot, mivel azokon sokáig fertőzőképes állapotban marad meg a vírus.

Branka Čonkić, a megelőző egészségügyi szolgálat vezetője a 021.rs hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a gyerekeket és kísérőiket minden reggel átvizsgálják a bejáratban.

Megmérjük a gyerekeknek és szüleiknek a testhőmérsékletét, fertőtlenítő lábtörlőn kell majd áthaladniuk, valamint a kezüket is fertőtleníteniük kell. Ezt követően a gyermekeket egyenként átveszik az óvónők, vagy más alkalmazottak -- mondta Čonkić és hozzátette, hogy hasonló eljárást alkalmaznak a távozáskor is.

Marijana Popov, a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény igazgatójának elmondása szerint az alkalmazottaknak minden szükséges védőfelszerelést biztosítanak, vagyis szájmaszkokat, kesztyűket és arcvédőket is. Hangsúlyozta, hogy a csoportok még játék közben sem keveredhetnek egymással. Elmondta azt is, hogy minden, a járványügyi szakemberek által javasolt előírást betartanak, annak érdekében, hogy a gyerekek és az alkalmazottak is biztonságban legyenek. Abban az esetben, ha az egyik intézményükben megjelenne a vírus, akkor ezt követően mindent megtesznek azok közül az intézkedések közül, amelyeket a Vajdasági Közegészségügyi Intézet szakemberei ajánlanak. A szülők a predskolska.rs oldalon találhatják meg az összes óvoda listáját, amelyek dolgozni fognak, emellett felvilágosítást kaphatnak az alkalmazottak magatartásáról és más javaslatokat is a járvánnyal kapcsolatban.