2024. április 23., kedd

Személyesen jobb

A piacok a világhálóról visszaköltöztek az asztalokra

A rendkívüli állapot március közepén történő kihirdetése után nem sokkal a piacokat is bezárták. Ez érzékenyen érintette a gyümölcs-, zöldség- és dísznövénytermesztőket. A zöldségtermesztők részéről ekkor került a piacokra többek között a friss újhagyma, saláta, retek, spenót, míg a dísznövénytermesztők esetében elsősorban a palánták értékesítése zajlik. A piacok bezárását követő napokban a Facebookon több csoport is létrejött, ahol a vásárlók és a termelők igényei, kínálata találkozhatott. Lapunk korábbi számaiban foglalkoztunk a szabadkai online piacokkal. Most, a piacok újranyitása, valamint a rendkívüli állapot megszüntetése után újra felkerestünk néhány termelőt, hogy értékeljék az elmúlt időszakban szerzett tapasztalataikat.

Beszélgetőpartnereink egyöntetűen pozitív tapasztalatokról számoltak be, az értékesítés a piacok zárva tartása idején is zökkenőmentesen zajlott, a piacok újranyitásával azonban a vásárlók gyorsan visszaálltak a piacozásra, és egyértelműen csökkent az online rendelések száma.

A Gulyás Kertészet kínálatában többféle zöldségféle és dísznövény megtalálható. Gulyás Attila, a kertészet vezetője elmondása szerint a vásárlóknak érdekes volt az, hogy személyesen is láthatták a kertészetet, és nem csak egy piaci asztalról válogathattak.

– Nagyon jó volt, hogy létrehozták ezeket a Facebook-csoportokat, nagyon jól működött a dolog. Rengeteg ember csatlakozott, vásárlók és eladók egyaránt. Az alatt az egy hónap alatt, míg zárva tartottak a piacok, nagyon jól működött a házhoz szállítás, és az is, hogy a vásárlók egyenesen a kertészetünkbe jöttek. Úgy vettük észre, hogy a vevők szeretnek házhoz jönni, mivel érdekes volt nekik személyesen is látni azt, hogy a termékeket hol termelik. Érdekesebb volt nekik ez, mint egy piaci asztal, ahova ki vannak pakolva a termények. Amióta újra megnyitották a piacokat, továbbra is jönnek vásárlók hozzánk, de sokkal kevesebben. Körülbelül 80–90 százalékkal visszaesett azok száma, akik közvetlenül háznál vásárolnak. A házhoz szállítást most már mi is igyekeztünk visszaszorítani, nem nagyon vállaljuk. A héten még egy-két idősebb személynek szállítottunk, de mivel csütörtök óta ők is kijárhatnak, őket is inkább itthon várjuk. Vagy esetleg a tejpiacon, ahol egy családi ismerősünk árulja a terményeinket már legalább tizenöt éve. A forgalom a piacon, úgy vesszük észre, hogy kicsivel nagyobb, mint szokott lenni, és azt is tapasztaljuk, hogy az emberek felhalmoznak, tehát nagyban, zsákokban vásárolják a krumplit, a vöröshagymát és sárgarépát. Szerintem a piacok mostanra szinte teljesen visszaálltak – mondta Gulyás Attila.

Ana Remeš a bolhapiacon árusít különböző terményeket. A piacok bezárása idején éppen a különböző palánták értékesítésére készültek. Az elmúlt egy hónapban otthonról árusították a termékeiket, és mint mondta, az árakat is csökkentették.

– Különböző zöldségfélékkel foglalkozunk, és az elmúlt hónapban elsősorban paradicsom-, paprika-, uborka-, zellerpalántát árusítottunk. A vásárlók nagyon jól fogadták az online vásárlás lehetőségét, mivel örültek, hogy a piacok bezárása ellenére valahogy hozzájuthatnak a termékekhez. Sokan vették igénybe a házhoz szállítást, és sokan jöttek el hozzánk, elsősorban a fiatalabbak, mert olcsóbban árusítottuk a termékeinket. A palántákat húsz dinárral olcsóbban árultuk, mint korábban a piacon, mivel féltünk, hogy ránk marad. Mindannyian jól jártunk. Mi örültünk annak, hogy nem maradt ránk az áru, a vevők pedig örültek annak, hogy hozzájutottak. Szerencsére mindent sikerült értékesíteni. Mióta újra megnyitottak a piacok, továbbra is felkeresnek minket otthon is, ha nem találnak a piacon olyan terméket, ami megfelel nekik. Habár a palántáink már elfogytak, sokan még mindig felkeresnek bennünket ezzel kapcsolatban – nyilatkozta Ana Remeš.

Sisa Beáta többféle dísznövényt termeszt, és az elmúlt időszakban különféle palántákat árusított. Elmondása szerint a dísznövények esetében fontos, hogy a vásárló lássa is a növényt, így az online megrendelések száma jelentősen csökkent, amióta a piacok újra megnyitottak.

– Azt vettem észre, hogy a vásárlók nagyon gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez, és az internet segítségével rövid idő alatt megtalálták a hozzájuk legközelebb lévő termelőt. Tapasztalataink szerint mindenki elsősorban a lakóhelye környékén keresgélt, és a vásárlók megelégedtek a közelükben lévő termelő kínálatával, nem fogtak hosszas keresgélésbe. Az állandó vásárlóink megtaláltak bennünket a Facebookon, és eljöttek hozzánk. Az idősebbek közül voltak sokan, akik fiatalabb családtagjaikat küldték el hozzánk, de a bolhapiac környékén sok idős személy nem regisztrált a Facebookon, így azok most jönnek a palántákért, mert még most sincs késő a palántázáshoz. Szombaton jöttünk ki először, és azóta mindennap itt vagyunk. Persze emellett igyekszem megtartani a házhoz jövő vásárlóimat is, akinek kényelmesebb, vagy csak délután ér rá, vagy közelebb van, azt továbbra is várom otthon. A piacok megnyitása óta egyértelműen csökkent az érdeklődés az online és a telefonos rendelés iránt is. Én jobban örülök annak, ha a vásárló személyesen is látja a virágokat, eljön, megnézi, de ugyanígy vannak a vevők is, és jönnek vissza a piacokra. Természetesen továbbra is megvan az a lehetőség, hogy az érdeklődők online vagy telefonon rendeljenek, és nyitottak vagyunk a házhoz szállításra is, ugyanúgy, ahogy korábban is – mondta Sisa Beáta.