2024. április 20., szombat

Három évtized után befejezik

Folytatódik a nagybecskereki kerülőút építése

A legújabb ígéret szerint ez év végéig vagy 2021 elejéig elkészül a nagybecskereki kerülőút. Ha ez jövőre megvalósul, akkor pontosan harminc éve lesz annak, hogy elkezdték a város egyik fontosnak mondott beruházását. A befejezését szinte minden politikai garnitúra bejelentette, csakhogy éppen nem valósította meg. De most talán az a legfontosabb, hogy a rendkívüli helyzet feloldása után az építők folytatták a munkát a Béga-hídon, amely egyik legfontosabb része a körgyűrűnek.

A nagybecskereki kerülőutat 1991-ben kezdték el építeni, azóta az építők többet álltak, mint amennyit dolgoztak. A 15 kilométeres kerülőútnak a 7,5 km-es szakasza készült el. Több mint egy évtizeden keresztül (2008 óta) teljesen leálltak a munkával. Két évvel ezelőtt – elsősorban köztársasági támogatással – fogtak hozzá újra a munkához.

A munkálatok mostani szakaszának a legfontosabb része a Béga-híd építése, az egykori becskereki szőnyeggyár közelében. Egyébként 27 év után épül újra híd a bánáti folyón, és ez lesz a tizenegyedik becskereki Béga-híd. A munkálatokat a lazarevaci Bauwesen és a belgrádi Energoprojekt építési vállalatok dolgozói végzik. A híd 46 méteren át ível a folyón, a szélessége pedig 28 méter. Hamarosan elkezdődik a 20 cm vastag útburkolati lapoknak az elhelyezése és hátra van még a híd szegőjének betonozása és a tartókábel előfeszítése. A munka utolsó szakasza pedig a hídnak a bekötőútra való csatlakoztatása lesz. A közelben áthaladó Temesvári úttal való kereszteződésnél körforgalom lesz.

A híd befejezése után következik a kerülőút 3,6 kilométeres, negyedik, bejező szakasza, melynek a legfontosabb létesítménye egy felüljárónak a megépítése lesz.