2024. április 19., péntek

Biztonságos lesz az oviba járás

Hétfőtől a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény öt épületében várják a gyermekeket

A magyarkanizsai óvodákban is beindul a munka május 11-étől, ahogy minden községben. Az óvodák igazgatónője, Veselinov Ibolya bizakodóan tekint az előttük álló időszakra, és tervekből sincs hiány.

Hogyan élték meg az elmúlt időszakot?

– Nagyon nehéz és kimerítő időszakon vagyunk túl, hiszen olyan nehézséggel kellett megküzdenünk, amely az egész világot megrendítette, és olyan feladatok elé állított bennünket, amelyekben még senkinek sem volt tapasztalata. Sokan bizonytalanságot éreztünk, esetleg félelmet, nehezen viseltük a bezártságot, a megváltozott életkörülményeket. Eltűntek a biztonságot jelentő, megszokott napi rutinok. Stresszhelyzeten vagyunk túl, nem tudtuk, mi lesz holnap vagy holnapután, sőt óráról órára alkalmazkodnunk kellett a változásokhoz, amiket a válságstábtól utasításként kaptunk. Sokat köszönhetünk az önkormányzat által felállított stábnak, amely maximálisan működött, és együttműködött velünk ebben a megváltozott helyzetben. Dolgozóink 90%-a a veszélyhelyzet kezdete óta részt vett minden segítő munkában – főztek a rászorulóknak, nyugdíjat osztottak, részt vettek az étel- és csomagosztásban, illetve a telefonos tanácsadásban is.

Milyen tevékenység folyt az óvodában, bejártak-e, vagy végeztek-e olyan munkát, amit csak ilyenkor lehet, amikor nincsenek benn a gyerekek?

– Március közepe táján, amikor az ország rendkívüli állapotot hirdetett, intézményünk kidolgozta különleges cselekvési tervét vészhelyzet idejére, amely terv nagy hangsúlyt fektet a családtámogató tevékenységek szervezésére, a gyermekek, a szülők és az óvónők közös tevékenységeinek végrehajtására és figyelemmel kísérésére, valamint a közösségépítésre is. Elindult az online óvodai oktatás. Óvónőink rendszeresen együttműködnek a szülőkkel különféle kommunikációs csatornákon keresztül. Részletes útmutatót kaptak óvónőink a gyermekekkel és családokkal folytatott kommunikáció terén, iránymutatást a napi rutin kialakításához a gyermekek számára. Óvónőink ezeken a kommunikációs csatornákon mindennap küldenek feladatokat, amelyek összhangban vannak a heti terveikkel – évszakhoz, hagyományokhoz, jeles napokhoz kötődőek. Ezenkívül figyelembe veszik a különféle fejlesztési területeket (értelmi fejlesztés, beszéd és kommunikáció, önállóság, nagymozgás-fejlesztés, grafomotorika, finommotorika-fejlesztés stb.). Intézményünk 2019 szeptemberétől Erasmus-programban vesz részt mint partner három ország között. Sajnos a megváltozott helyzetre való tekintettel a mobilitás részét nem tudjuk megvalósítani, de a jelenlegi, otthonról végzett online foglalkozásokkal a projekt folytatódik. Az intézmény adminisztratív részlege szintén ügyeletben dolgozik szükség szerint.

Összesen hány épület, hány munkás és hány gyerek tartozik az igazgatása alá, akiket össze kellett hangolnia?

– Összesen 11 épületből áll az intézményünk, amelynek 84 dolgozója van, és 555 gyermekkel foglalkozunk. A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény 34 tagozata aktívan részt vesz az online nevelő-oktató munkában. Óvónőink részletes leírást adnak minden hét végén arról, hogy egy-egy tevékenység hogyan valósult meg. Kiemelték a családok együttműködő szerepét, hiszen 90%-ban minden szülő a gyermekével bekapcsolódott az online munkába. A megváltozott körülményekhez képest a szülők elfogadóak, kialakult minden családban a napi ritmus. Kiemelném, hogy a szülők visszajelzései pozitívak, a gyermekek várják és igénylik az óvónő ajánlatait, ötleteit. Óvónőink lelkesen, aktívan küldik a hét minden napján a témához, tevékenységhez és fejlesztési területhez kapcsolódó feladatokat.

Május 11-étől újra megkezdődik a munka az óvodákban. Mely épületekben és kiket várnak?

– Május 11-étől összesen 5 épületünkben indul a munka, mégpedig azokban, ahol napközis tagozatok vannak. Magyarkanizsán a Gyöngyszemeink, a Pitypang és a Napsugár, Horgoson a Napraforgó és Martonoson a Szivárvány óvodában várjuk azon napközis gyermekeket, akiknek mindkét szülője munkaviszonyban áll, és nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét. Nagyon fontos, hogy mindkét szülőtől igazolást kérünk, hogy munkaviszonyban vannak, amit a munkáltató állít ki, illetve gyermekorvosi igazolást, hogy a gyermek jó egészségi állapotnak örvend.

Igényel-e különösebb felkészülést, óvintézkedések betartását a további munka?

– Nagyon felkészülten fogadja intézményünk a visszatérő gyermekeket. Minden a biztonsági előírásoknak megfelelő. Csütörtökön történt meg épületeink alapos belső és külső fertőtlenítése. Továbbá mindennap több alkalommal fertőtlenít a segédszemélyzet. Minden olyan tárgyat, játékot, amelyeket a gyermekek használnak, többször fertőtlenítenek, összhangban a biztonsági előírásokkal. Óvónőink, a segédszemélyzet és minden dolgozó maszkot visel, rendszeresen fertőtlenít, és tartják egymás között a kétméteres távolságot. A szülőket tájékoztatjuk, prevenciós (megelőző) plakáton útmutatást kapnak, hiszen nekik is be kell tartaniuk a biztonsági intézkedéseket.

Hogyan fog zajlani az ovis foglalkozás, mennyiben tér el a megszokottól, a járvány előtti állapottól?

– Május 11-étől minden szinten fogadjuk a gyermekeket, a bölcsődétől az iskola-előkészítőig. Jelenleg az előkészülettel vagyunk elfoglalva, hogy a legnagyobb biztonsággal tudjuk fogadni a gyermekeket. Óvónőink felkészültek, és először a gyermekek higiéniai szokásaira fognak hangsúlyt fektetni. A megváltozott csoportszobák berendezését fedezzük fel, és elbeszélgetünk, gyakoroljuk azokat a viselkedési formákat, amelyek az egészségbiztonságunkat szolgálják. Természetesen alapozni fogunk az elmúlt időszak élményeire, megnézünk felvételeket, képeket önmagunkról, amelyek bemutatják az elmúlt időszak élményeit. Tervezzük, hogy sok időt töltünk a szabadban, és ott olyan foglalkozásokat valósítunk meg, amelyek a mozgásra és a természet közelségére alapulnak: kiskertet művelünk, szabadban mozgunk és hasonlók.

Mit szóltak a szülők, milyenek a visszajelzések? Hiányolták az ovit, vagy tartanak a fertőzésveszélytől?

– Azoknak a szülőknek, akik munkába állnak, nagyon sokat segít az óvoda újranyitása. Óvónőink jelentései alapján a szülők visszajelzései pozitívak, amiről a sok-sok visszaküldött kép, videó, hangüzenet vagy akár szülő általi kedves megjegyzések is tanúskodnak.

Hány gyermekkel és óvónővel dolgoznak a továbbiakban?

– Május 11-étől intézményünk 5 épületébe összesen 75 gyermeket várunk, akik közül 23 bölcsődés korosztályú. Óvónőink és a segédszemélyzet is be van osztva egy-egy épületbe. Intézményünk teljes munkakapacitással felkészült a jövő heti óvodai kezdésre.

Mik a tervek a közeljövőre? Sok rendezvény és minden bizonnyal betervezett fejlesztés is elmaradt.

– Továbbra is figyelemmel kísérjük a rendeleteket, amelyeket a minisztérium előirányoz az elkövetkező időszakra. Május 11-étől indul intézményünkbe az iratkozás, amely ettől az évtől elektronikusan történik. Alakítjuk a csoportokat, és készítjük az évi tervet a 2020/2021-es iskolaévre. A nyár folyamán ügyeletet tartunk, minden olyan épületünkben, amelyben egész napos tartózkodást igényelnek a gyermekeknek. Mindemellett természetesen folytatjuk a felújításokat, ahogyan azt az évi tervünkben is előirányoztuk.