2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Messi, Mbappé, Neymar… „bagóért”!

LABDARÚGÁS

Az európai topbajnokságokban játszó nagy sztárok piaci ára jelentős mértékben csökkent a járvány egyik következményeként a KPMG könyvvizsgáló cég tanulmánya szerint. A pandémia kiváltotta nemzetközi gazdasági válság futballpiaci hatásait elemző anyagban a KPMG Football Benchmark azt írja, hogy a legdrágább futballisták összértéke a zárt kapus meccsek miatt eddig 6,6 milliárd euróval apadt, és ha törölnék a bajnokságokból hátralévő mérkőzéseket, a devalválódás elérné a 10 milliárdot. Az általános értékzuhanást mutató statisztika szerint a listán jelenleg első Kylian Mbappé 225 millió eurós értéke 177 millióra esett vissza, míg PSG-s klubtársa, a brazil Neymar – aki 2017-ben máig átigazolásai világrekordot jelentő 222 millió euróért került a párizsi elitcsapathoz – immár „csak” 137 milliót ér a világjárvány előtti 175 milliós piaci árához képest. A Barcelona hatszoros aranylabdás argentin sztárja, Lionel Messi pillanatnyi értéke a szakértők szerint 127 millió euróra rúg, míg a járvány kitörése előtt ugyanez az adat 175 millió volt. Ha folytatódik a spanyol bajnokság és a BL is, Messi ára 134 millióra ugorhat fel – állítja a KPMG-tanulmány, amely szerint a Barca francia világ- és Európa-bajnoka, Antoine Griezmann 119 millió helyett pillanatnyilag 89 milliót ér. További példaként említi a Real Madrid belga csatársztárját, Eden Hazard-t, akit a spanyol királyi klub 100 millió euróért vásárolt meg, de ha most akarna túladni rajta, bukna az üzleten, mivel a világjárvány előtti 136 millió helyett a játékos jelenlegi piaci értéke 95 millió, amely a La Liga küzdelmeinek újrakezdésekor 101 millióra mehet fel.

A tanulmány egyik következtetése az, hogy a világjárvány múltával a futballpiac alapvetően alacsonyabb árszintekkel rendeződhet újjá, s a legnagyobb sztárokért sem fognak majd annyit fizetni, mint korábban, amellett általánosságban a játékosbérek és a különféle eredményességi bónuszok is jellemzően kisebbek lesznek az eddigieknél.

OLASZORSZÁG

„Olimpiai törvény”

Az olasz parlament elfogadta az olimpiai törvényt, amely a Milánóban és Cortina d’Ampezzóban sorra kerülő 2026-os téli játékok szervezését és irányítását határozza meg. Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz szakportál híre szerint a dokumentumtervezetet Giuseppe Conte miniszterelnök januárban mutatta be a miniszterek tanácsának, amely áldását adta rá. Később a képviselőház 408 igen szavazattal támogatta, szerdán pedig a szenátuson volt a sor, amelyben 225 képviselő volt a javaslat mellett. A törvény így már csak a hivatalos kihirdetésre vár.

A törvény részeként hamarosan felállítanak majd egy olimpiai tanácsot, amely az olimpia és a paralimpia programját tekinti át és alakítja ki. A 12 fős tanácsba többek között a NOB és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is delegál egy-egy tagot, és függetlenül működik majd a szervezőbizottságtól. Az új testület az olasz parlamentnek tesz majd jelentést.

A 2026-os téli olimpiát február 6. és 22. között, a paralimpiát pedig 2026. március 6. és 15. között rendezik meg.

JÉGKORONG

Fél óra edzés – 38 000 dollár!

Közel negyvenezer dollárért kelt el jótékonysági aukción egy félórás egyéni edzés az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Washington Capitals orosz sztárjával, Alekszandr Ovecskinnel. Az összegből az Egyesült Államok társadalmilag és gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő csoportjait támogatják a járvány alatt. A névtelen győztes 38 ezer dollárt fizetett a lehetőségért, hogy 30 percet töltsön jégen a Washington csapatkapitányával. Emellett eltölthet egy meccsnapot a fővárosi csapattal, megkapja Ovecskin meccsen viselt kesztyűit és botját, valamint belépőt kap az együttes négy találkozójára.

A fővárosiak 34 éves ásza az orosz válogatottal háromszor nyert világbajnokságot, klubjával 2018-ban Stanley-kupa-győztes lett, és nyolcszoros gólkirály az NHL-ben. A járvány miatt március 12-én félbeszakított bajnokságban 48 gólnál jár, ezzel holtversenyben első. Ovecskin 706 gólt ütött eddig az NHL-ben, kettő választja el az örökranglista 7. helyén álló Mike Gartnertől, és 188 találat hiányzik neki, hogy utolérje az éllovas, 894-szer eredményes Wayne Gretzkyt. Az orosz sztárnak – ha hasonló ütemben folytatja a gólgyártást – nagyjából négy idényre volna még szüksége, hogy megdöntse a megdönthetetlennek tartott rekordot.

KÜZDŐSPORTOK

Boksz vs. ketrecharc

A leghíresebb orosz ketrecharcosok közé tartozó Alekszandr Jemeljanyenko szeretne megküzdeni a ringben Mike Tysonnal. A 38 éves MMA-sztár Instagram-oldalán közölte, hogy az ökölvívás szabályai szerinti meccset vívna a korábbi nehézsúlyú bokszvilágbajnokkal, aki nemrég jelentette be, hogy újrakezdte az edzéseket, s 53 évesen visszatérésre készül. „Tyson változatlanul veszélyes, ha nem figyelsz, képes rá, hogy elaltasson…” – nyilatkozta a moszkvai Szport Ekszpressznek Jemeljanyenko, aki egyáltalán nem tartja túl öregnek a bokszhoz az exvilágbajnokot. „Most is nagyszerű bokszoló, aki rendkívüli hatással volt a sportágra. Az interneten láttam, hogyan edz, még mindig nagyon gyors, kemény, erős, bár lábon már nem annyira mozgékony, mint régen. Megtiszteltetés lenne számomra, ha egy ilyen legendás emberrel bokszolhatnék, mint ő, akit gyerekkoromban bálványoztam” – mondta az orosz harcos.

Tyson profiként 1986 és 2005 között vívott 58 mérkőzéséből 50-et megnyert – 44-et KO-val –, és hatszor szenvedett vereséget. 1986 novemberében 20 évesen és négy hónaposan minden idők legfiatalabbjaként lett nehézsúlyú világbajnok, s valamennyi nagyobb szervezetnél eljutott a vb-címig.