2024. április 24., szerda

Dulakodás a parlament előtt

A haladók képviselőire támadt a Dveri által kivezényelt csoport

Ma délelőtt tüntetést tartottak a szerb parlament bejárata előtt a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció egyes tagjai, élükön a Dveri szélsőjobboldali szervezet képviselőivel. A Dveri vezetője, Boško Obradović elmondta, eljött az ideje a lázadásnak, és arra is felszólította Szerbia polgárait, hogy szombaton 19 órakor vonuljanak az utcára, s tiltakozzanak a hatalom ellen, mert az elvette a szerbiaiak életét és megsértették az alkotmányt.

A parlament előtt több incidens is lejátszódott, dulakodás alakult ki a szerb haladó párti képviselők és miniszterek, valamint a Dveri képviselői között, utóbbiak fizikailag is bántalmazták a hatalmi párt tagjait. Boško Obradović szerint nem történt erőszakos cselekedet, arról viszont felvétel is készült, ahogyan Marijan Rističević parlamenti képviselő szakadt zakóval sétált később az épületben. Maga az eseményekről azt mondta a ház ülésén, azzal a céllal támadtak rá Obradovićék, hogy zavargásokat keltsenek az országban, s olyan képet fessenek, mintha diktatórikus rezsim lenne hatalmon Szerbiában. Néhány szerencsétlen megpróbált szerbet szerb ellen fordítani, közölte.

Az esetre Aleksandar Vučić az Instagram-oldalán reagált. Vučić elítélte a Dveri cselekedeteit és fasiszta megmozdulásnak titulálta ezeket. Maja Gojković felkérte az illetékes hatóságokat, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az esetet. Ana Brnabić kormányfő úgy fogalmazott, ismét jól látható, hogy a Szövetség Szerbiáért koalíció egyetlen politikája az erőszak, mást nem tudnak felkínálni a polgárok számára.

A képviselőház épülete előtt kialakult dulakodást és leszámolást ellenzéki képviselők is elítélték az ülés szünetében. Zoran Živković, az Új Párt elnöke úgy fogalmazott, hogy Obradovićnak és társainak a viselkedése voltaképpen Vučićnak a malmára hajtja a vizet és nem az ellenzék érdekeit szolgálja. Ez nem a demokratikus, egészséges, normális Szerbiáért folytatott harc, állapította meg, hozzátéve, hogy a jó szándék felől nincsen kétsége, de a kivitelezési módszerek meglehetősen kedvezőtlenek az ellenzék szempontjából. Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke is elítélte a történteket. Nem azért jönnek a képviselők a parlamentbe, hogy a lépcsőkön verekedjenek, hanem azért, hogy mondjanak valamit a napirenddel kapcsolatban, értékelte. Mint mondta, semmilyen közös pont nincs közte és Marijan Rističević között, akinek megtépázták öltözékét, azonban egy normális rendnek fenn kell állnia, nem gyűrhetjük magunk alá azt, aki másként gondolkodik. Október ötödikén tisztességesebb körülmények uralkodtak a ház előtt, mint ma, állapította meg Jovanović, akit szintén verbális támadások értek a Dveri részéről a parlament előtt.

Az incidens miatt a Demokrata Párt is közel áll ahhoz, hogy módosítson eddigi véleményén. Radoslav Milojičić, a szervezet képviselője azt mondta, megbukott a vizsgán a Szövetség Szerbiáért koalíció, újra kell csoportosulnia a szerbiai ellenzéknek. A Dveri vezetőjét, aki nem először váltott ki fizikai leszámolásokat, Aleksandar Vučić trójai falovának nevezte, mindaz, amit tesz, voltaképpen a hatalomnak felel meg, csak ezt nem hajlandó beismerni, állapította meg a DP tagja.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke az ülésen elmondta, pártja tagjait senki sem fogja ütlegelni a képviselőház lépcsőjén, ha a hatalmi párt ezt megengedi, hamarosan mindennapos esetté válnak az efféle leszámolások.

A nap folyamán a rendőrség 15 személyt állított elő a parlament előtt kialakult verekedés miatt, erről Nebojša Stefanović belügyminiszter tájékoztatta a nyilvánosságot. Maga is színtiszta fasizmusnak titulálta a történteket, melyeknek nincs helye a szerb törvényhozás épülete előtt.

A parlament napirendjén a koronavírus-járvány miatt szorgalmazott törvény- és határozatmódosítások javaslatai szerepel. A képviselők elé terjesztették a képviselő-választásról és a helyhatósági választásokról szóló jogszabály módosítását, a lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény módosítását, valamint a Köztársasági Választási Bizottság tagjainak kinevezéséről szóló döntés módosítási javaslatát is. Az előbbi hármat a kormány, utóbbit a Szerbiai Szocialista Párt terjesztette be. Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a törvénymódosítási javaslatok kapcsán elmondta, voltaképpen a választási folyamat elvárásainak teljesítéséről és annak megkönnyítéséről van szó, lehetővé teszik a listaállításokhoz szükséges aláírások hitelesítését a községi és városi szervekben is, nem csupán a közjegyzők maradnak illetékesek. Ezzel el szeretnék kerülni a felesleges tumultusok kialakulását, hozzá szeretnének járulni a választási folyamat zavartalan lebonyolításához a járványhelyzet feltételeihez alkalmazkodva, fejtette ki a miniszter, aki maga is elítélte a parlament előtt lezajlott dulakodást.