2024. április 19., péntek

Ülésezik a köztársasági parlament

Incidensek sorát váltotta ki a Dveri – A történteket elítélte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is

A tegnap esti és ma délelőtti incidensek után a szerb parlament megkezdte munkáját.

Napirenden a képviselőválasztás és az önkormányzati választásokról szóló törvény módosítása áll. Maja Gojković házelnök az ülés kezdetén elítélte Boško Obradović képviselő és híveinek viselkedését, és a Marijan Rističević elleni „brutális támadást”, aki szerinte alig élte túl a támadást. A házelnök megítélése szerint a Dveri „fasiszta módra” kísérelte meg a legális és legitim intézmény, az ország  parlamentje munkáját megakadályozni. Obradović a szkupstina épülete előtt útját állta az érkező minisztereknek és képviselőknek, azt kiabálta: „Tolvajok, tolvajok”!

A történteket a leghatározottabban elítélte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is. A Marijan Rističević parlamenti képviselő elleni támadást fasiszta cselekedetnek minősítette. Leszögezte, Szerbia nem engedi meg, hogy a fasizmus eluralkodjon, majd annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ország kiáll a demokratikus értékek mellett. Mint mondta:

Arra kérem Szerbia összes polgárát, hogy a lehető legerélyesebben ítéljék el ezeket a fasiszta megnyilvánulásokat, és mutassák meg, hogy Szerbia egy demokratikus ország. Ezt kérem az összes politikai párttól is az országban, ugyanis különbözhetünk sok mindenben, lehet más a véleményünk, de a fasizmus soha nem volt jellemző Szerbiára. Ilyeneket csak az 1930-as évek náci Németországában és az 1940-es évek usztasa Horvátországában láthattunk. Szerbia nem engedi meg, hogy a fasizmus diadalmaskodjon – mondta.