2024. április 19., péntek

Május végétől vizsgák

E hó 15-étől gyakorlati órák, laboratóriumi gyakorlatok a felsőoktatási intézményekben

A felsőoktatási intézmények a rendkívüli állapot ideje alatt bezárták kapuikat, így az oktatás az online térbe került át. Május közepétől újraindul a gyakorlati oktatás az egyetemi karokon és szakfőiskolákon. A kollégiumok is megnyitják kapuikat azon hallgatók előtt, akik részt vesznek a gyakorlati órákon, illetve szeretnék letenni az áprilisban elmaradt vizsgáikat.

Dr. Halasi Szabolcs (Fotó: Ótos András)

Dr. Halasi Szabolcs (Fotó: Ótos András)

Az alapképzés első évfolyamára való bejelentkezés, a felvételi vizsga, illetve az iratkozás dátuma változatlan marad. A felvételi vizsgát az óvintézkedések betartása mellett fogják megtartani. Mindezekről dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási segédtitkárral beszélgettünk.

– Május 7-én megszűnt a rendkívüli állapot Szerbiában, amely március 15-e óta volt érvényben. Természetesen ez az időszak hatással volt a felsőoktatásra is. Nem lehetett előadásokat tartani az egyetemi karok és szakfőiskolák épületeiben. Nem lehetett bemenni a felsőoktatási intézményekbe, ezért az online térben valósult meg az oktatás. A hallgatók nem voltak hátrányban, mivel a tanárok gyorsan reagáltak, és megtalálták annak módját, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban eljuttassák a tanagyagot a hallgatóknak. Ezeket e-mailben vagy Google Drive, Google Classroom, Moodle, Skype, Dropbox és YouTube-csatornák segítségével oldották meg. Az Újvidéki Egyetem Sova platformját is használták. Természetesen mindez messze áll attól, amit a hagyományos oktatásnál megszokhattunk, vagyis hogy közvetlenebb a kapcsolat a tanár és a hallgatók között. Nyilván közvetlenebb az, amikor a hallgatók kérdezni tudnak a tanároktól, illetve amikor diszkusszió alakul ki az órán egyes tananyaghoz köthető témákban. Ez a helyzet megmutatta: a tanárok készen állnak arra, hogy más módon is előadják az anyagot. Csak a gyakorlati órákat nem tudták megtartani. Vannak olyan tudományterületek, amelyeket nehéz elképzelni a gyakorlat nélkül, például a természettudományokat, az orvostudományt, a művészeteket, a sporttudományt. Az oktatásügyi minisztérium május 5-én küldött átiratot a felsőoktatási intézményeknek, amelyben az áll, hogy május 15-étől az intézmények épületeiben folytatódhat a munka, természetesen a kötelező előírások betartása mellett. A javaslatban az szerepel, hogy ahol szükséges, tartsák meg a gyakorlati órákat, köztük a laboratóriumi gyakorlatokat is, amelyeket három hét alatt, tömbösítve, kell befejezni. A többi előadást ugyanúgy, ahogy eddig, online kell megtartani, hogy minél kevesebben tartózkodjanak az intézményekben – nyilatkozta lapunknak dr. Halasi Szabolcs. Mint hozzáfűzte, a tartományi felsőoktatási titkárság és az oktatásügyi minisztérium is biztosította arról a felsőoktatási intézményeket, hogy mindent támogatást megad, hogy be tudják tartani a megelőző intézkedéseket. A felsőoktatási titkárság fertőtlenítőszert biztosított, és tájékoztatta a városok válságstábjait arról, hogy az épületeket szükséges fertőtleníteni. Az oktatásügyi minisztérium megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert és maszkokat biztosít, amelyeket a kijelölt helyeken át tudnak venni a felsőoktatásban dolgozók. Az elmaradt áprilisi vizsgaidőszakról a következőket mondta:

– Az áprilisi vizsgaidőszakot május végén, június elején tartják meg, hogy a hallgatók fel tudjanak készülni, és addigra a gyakorlati oktatás is befejeződik. Azokból a tantárgyakból vizsgázhatnak, amelyeket nem tettek le a januári vizsgaidőszakban. A júniusi vizsgaidőszakot valószínűleg június végén tartják meg. Az egyetemi kollégiumokba május 15-e után költözhetnek vissza a hallgatók de csak akkor, ha kapnak egy igazolást a felsőoktatási intézménytől, hogy gyakorlati órákon vesznek részt, vagy bejelentették a vizsgákat az áprilisi vizsgaidőszakra. A felvételi vizsgához mindegyik kar és szakfőiskola biztosította a megfelelő anyagot a felkészüléshez. Egyes intézmények online is megszervezik a felvételi-felkészítőt, amelyek ingyenesek és még mindig be lehet jelentkezni rájuk. A felvételi a 2020/2021-es tanévben a minisztérium ajánlása alapján a Felsőoktatási törvénnyel összhangban ugyanúgy, mint az előző években, kerül megszervezésre, de most az óvintézkedések betartásával. Az Újvidéki Egyetem Szenátusa a karokra vonatkozóan meghatározta, hogy június 24-e és 26-a között lehet bejelentkezni, június 30-a és július 2-a között tartják a felvételi vizsgát. A tervek szerint július 22-éig lezárul az első iratkozási kör. Ugyanezek a dátumok vonatkoznak a szakfőiskolákra is. Nyilván ez az időszak próbára tett mindenkit, de abban biztos vagyok, hogy a felsőoktatási intézmények várják a hallgatókat, és mindent megtesznek, hogy itthon tanuljanak tovább – mondta dr. Halasi Szabolcs.