2024. április 19., péntek

Munkásbuszok

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Az ország városai közül Újvidék elsőként indította meg újra a városi, peremvárosi és helységközi tömegközlekedést. Az elmúlt napokban azonban csak azok a polgárok utazhattak, és jövő hétfőig csak azok utazhatnak majd ilyen módon, akiknek van munkásbérletük, vagyis havijegyük. Habár polgáraink már nagyon várták a tömegközlekedés újbóli beindítását, az elmúlt napokban mégsem volt nagyobb tömeg a megállókon. A nem megfelelő, pontatlan tájékoztatás miatt sokan megpróbáltak napi- vagy hónapos jegyet venni, mivel nem tudták, hogy jelenleg csak azok utazhatnak, akiknek polgári (ilyent csak nagyon kevesen használnak), vagy dolgozói bérletjegyük van. A Dnevnik napilap értesülései szerint a tömegközlekedés újraindításának első fázisában csak a munkások utazhatnak, de hamarosan a diákok is sorra kerülnek. Ezt követően jöhet a többi utas és a turisták is, majd csak utánuk szállhatnak fel ismét a városi autóbuszokra a 65 évnél idősebbek. A 021.rs hírportál értesülései szerint Milovan Amidžić, a Városi Közlekedési Közvállalat igazgatója olyan kijelentést tett a Szerbiai Rádió és Televízióban, valamint a Tanjug hírügynökségnek is, hogy május 11-éig nem az autóbuszokban nem lehet jegyet venni. Magyarázatot viszont nem adott arra, hogy jelenleg miért nem lehetséges a napijegyvásárlás.

A tömegközlekedés tehát hétfőn indult meg, eleinte csak a legforgalmasabb napszakokban indulnak a buszok. A vállalat által lefedett, úgy a belvárosi, mint a peremvárosi területek mindegyikében szállítják az utasokat, a korlátozás tehát csak az indulások időpontjára vonatkozik, a vonalakra nem. A közvállalatból korábban közölték, hogy a hatáskörükbe tartozó helységközi buszfuvar is beindult a Jaša Tomić sugárúton lévő buszpályaudvarról.

A városi buszok tehát az elkövetkező időszakban a szombati menetrend szerint közlekednek, méghozzá: hajnali 5 óra és 8 óra 59 perc között, 13 óra és 16 óra 59 perc között, továbbá az esti órákban 21 óra és 22 óra 59 perc között. Csak azokat a buszindulásokat iktatták be, pontosabban hagyták meg az érvényben lévő menetrendből, amelyek a felsorolt időpontok közötti időszakokra esnek. Azokra a buszokra tehát, amelyek a menetrendben 9, 17 illetve 23 órai (vagy későbbi) indulással vannak feltüntetve, ne várjuk, nem fognak jönni. A májusi bérletjegyek megvásárolhatók a Šafáryk utcai bódéban 10 és 17 óra között, a Futaki úti piac előtt, valamint a vasútállomás előtt lévő bódéban 7 és 15 óra között.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A közlekedési vállalat megkéri az utasokat, hogy tartsák magukat a vonatkozó kormányrendeletbe foglaltakhoz, és hogy a buszokra kizárólag szájmaszk és gumikesztyű viselete mellett szálljanak fel! A védőeszközök nélkül nem engedélyezett az utazás, az utasoknak egyenként kell felszállniuk, az első ajtón, leszállás a másik két ajtón. A buszban tartózkodóknak kötelességük tartaniuk az előírt távolságot egymás között, több ülőhelyre tilos leülni, ezeket megjelölték. A rendkívüli buszfuvarról bővebben a http://www.gspns.co.rs honlapon, vagy 8 és 16 óra között a következő telefonszámokon érdeklődhetünk: 021/527-399 és 021/527-796. Újvidéken március 22-e óta szünetel a tömegközlekedés, a városi buszok azonban az elmúlt időszakban is szállították utasaikat. Megbeszélés szerint vitték és hozták azokat a dolgozókat, akiknek munkája a város működésére nézve nélkülözhetetlen.