2024. április 19., péntek

Jobb, de nincs elegendő

A pumpák sem oldják meg Nagybecskerek vízellátási gondját

A nagybecskerekiek legnagyobb problémája a rendkívüli helyzetben is a vízellátás volt. Tekintettel arra, hogy választások előtt vagyunk, a legnagyobb bánáti város vízellátása újra napirenden van.

Újra napirenden a vízellátás (Kecskés István felvétele)

Újra napirenden a vízellátás (Kecskés István felvétele)

A becskereki vízgyár február 24-e óta kezdett el újra üzemelni. Ennek eredményeként a vezetékes víz tisztább lett, viszont az is kiderült, hogy nincs megfelelő nyomás a hálózatban. Emiatt a tömbházak magasabban fekvő lakásaiban időnként vízhiány van. A Városi Vízművek a polgárok panaszai nyomán azt az utasítást adta a víztisztító működtetőjének, hogy mielőbb hárítsa el a problémát.

Aztán Čedomir Janjić polgármester a munkatársaival úgy döntött, hogy (függetlenül a víztisztító beruházójától) az önkormányzat is lépéseket tesz a vízellátás rendezése érdekében. Ebből a célból vízpumpákat terveznek építeni azoknak a tömbházaknak a bejáratai közelében, amelyekben nem elegendő a víz nyomása. Számítások szerint mintegy 30 ilyen „szűk garat” van. Egy ilyen vízpumpa egyszerre négy tömbházban oldaná meg a problémát. A szükséges anyagi hátteret a város biztosítja, és hamarosan megindítják a közbeszerzési eljárást.

A DJB mozgalom szerint azonban ezzel nem oldódik meg a probléma. Aleksandar Korovljev, a mozgalom önkormányzati képviselője szerint ugyanis annak ellenére, hogy a vízgyár most teljes kapacitással működik, képtelen elegendő vizet nyomni a hálózatba. Szerinte nincs meg a vízgyárból a másodpercenkénti 350 liter víz, sem pedig a kijövő 3,2 báros víznyomás, ráadásul a vízforrások (kutak) sem biztosítanak elegendő nyersvizet. A helyzetet rontja a 20 százalékos vízveszteség is, ami sokkal több a szerződésben vállalt öt százaléknál. A képviselő szerint a problémát nem oldják meg a tömbházak elé felszerelt vízpumpák sem, akkor majd a város más részei maradnak víz nélkül. Emlékeztetett arra, hogy a szakemberek a kis kapacitásra már a vízgyár építésekor figyelmeztettek.