2024. április 20., szombat

A bölcsődében fogadják a gyermekeket

Az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben az egész napos tartózkodásra nyolcvan csemete részvételi szándékát jelezték a szülők
Boja Patyi Sarolta (Fotó: Csincsik Zsolt)

Boja Patyi Sarolta (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény tíz épületben működik, közülük azonban csak két részlegben, az adai és a moholi bölcsődében és napköziben fogadják újra május 11-étől az egy- és hatéves kor közötti gyermekeket. Kizárólag egész napos tartózkodásra várják a gyerekeket, vagyis kora reggeltől délután fél négyig. Boja Patyi Sarolta igazgató elmondta, hogy már készülnek a két épület megnyitására, ahova mintegy nyolcvan kisgyermek részvételi szándékát jelezték a szülők. Megjegyezte, hogy az intézménybe új csemetéket nem vesznek fel, csak a járvány előtt beíratott napközisek térhetnek vissza, ha eleget tesznek az állam által megszabott feltételeknek.

– Azok a szülők hozhatják az intézménybe a gyermeküket, akik jelenleg munkaviszonyban vannak, és a munkáltatónak szüksége van arra, hogy fizikailag jelen legyenek a munkahelyen. Ha mindkét szülő dolgozik, vagy egyedülálló a szülő, akkor hozhatja a gyermekét, amennyiben rendelkezik a munkáltatótól kapott igazolással. Emellett szükség van a gyermekorvostól egy igazolásra, hogy a gyermek egészséges. Az igazolás nem lehet hét napnál régebbi, ezért aránylag rövid idejük lesz ezek beszerzésére a szülőknek – magyarázta Boja Patyi Sarolta, aki ismertette, hogy milyen módon zajlik az épületek előkészítése, illetve a gyerekek fogadása az adai és a moholi bölcsőde és napközi épületében.

Az adai bölcsőde és napközi hétfőtől újra várja a gyerkőcöket  (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai bölcsőde és napközi hétfőtől újra várja a gyerkőcöket (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Az előírások szerint elvégezzük az épületek külső és belső fertőtlenítését, ami folyamatban van. A helyi önkormányzat védőmaszkokat biztosít a dolgozóknak, és segít a fertőtlenítésben is. Az elkövetkező időszakban fokozottabb fertőtlenítésre készülünk, ezért az épületekben gyakoribbak lesznek a fertőtlenítések a mellékhelyiségekben, az előterekben, valamint a játékok és a bútorzat esetében is. A szülők fogadásánál kéz- és lábfertőtlenítésre lesz szükség, amit biztosítunk, valamint kötelező védőfelszerelést hordaniuk, amikor a gyereküket hozzák. A csemetéket a helyszínen megvizsgálja a védőnő, majd utána mehetnek a csoportszobába, ahol az óvónők fogadják őket. A szülőket igyekszünk minél kisebb mértékben beengedni az épületekbe. Az anya vagy az apa egyébként már otthon köteles megmérni a saját és a gyermeke lázát. Ha az apróság beteg, akkor már nem hozhatja az intézménybe, viszont ezt nekünk jelenteni kell, bármilyen jellegű megbetegedésről legyen szó. Amennyiben az intézményünkben fedezzük fel a megbetegedést, akkor elkülönítő szobába helyezzük el a gyermeket. A szülő az elkülönítő szobából köteleselvinni a csemetéjét haza vagy az egészségügyi intézménybe. A két épületben egyébként összesen tizenegy csoportszoba van, és valószínűleg nem lesz mindegyik megnyitva. Reméljük, hogy péntekig megkapjuk a visszajelzéseket a családoktól, és ez alapján meg tudjuk határozni a csoportokat. A csoportok létszáma a járvány előtti létszámnak legfeljebb fele lehet két óvónő felügyelete mellett. Az óvónők védőmaszkban fogadják a csoportszobában a gyerekeket. A legfontosabb, hogy a különböző szobában lévő gyerekek nem csoportosulhatnak, akár az épületen belül, akár az udvaron. Arra törekszünk, hogy minél kevesebb legyen közöttük a kapcsolat. Ez érvényes a szobában lévő játéknál és az udvaron is, valamint tartani kell a kétméteres távolságot az étkezésnél és az alvásnál is – közölte az igazgató, aki szerint nehéz lesz a hétfői kezdés a gyerekek, a szülők és az óvónők számára is.

– Két hónap után újraindulnak a gyerekek bölcsődébe és napközibe, ami nem lesz egyszerű. Már elszoktak az intézmény légkörétől, a dolgozók fedett arccal fognak megjelenni, esetleg az ismerős hang lesz az, ami barátságossá teszi ezt a körülményt. A csoportszobában már nem hiszem, hogy probléma lesz, mert az óvónő a korábbi növendékeivel lesz együtt, és biztosan megtalálják a közös hangot. Viszont az első érkezés, az első egy-két nap biztosan nehézséget fog okozni, amíg bejáródik a folyamat a szülők és a dolgozók részéről is. Azt javasoljuk, hogy mindig ugyanaz a szülő hozza a gyereket, amennyiben mód van rá, és csak az egyikük, hogy minél kevesebb legyen a kontaktus az emberek között – nyilatkozta Boja Patyi Sarolta.