2024. április 26., péntek

Halasztott a Roland Garros

A legújabb hírek szerint a Roland Garros szervezői további egyhetes halasztást jelentettek be. Eredetileg a tornájukat a májusi–júniusi terminusról egy héttel a US Open utánra tették át, most pedig hét nappal később, szeptember 27. és október 11. között óhajtanák fogadni – ha egyáltalán lehetséges lesz – a világ legjobb teniszezőit, míg a selejtezőt szeptember 21. és 25. között tartanák meg.

Ebben a terminusban az eredeti versenynaptár szerint a szófiai ATP-torna és további négy távol-keleti ATP- (Csengdu, Csuhaj, Peking és Tokió), valamint két WTA-verseny (Vuhan és Peking) lenne műsoron.

A New York Times honlapja szerint a hétvégén a floridai West Palm Beachben erős összetételű bemutató tornát rendeznek. Szigorú biztonsági körülmények között, így egyetlen bíróval és labdaszedők nélkül, az olasz Matteo Berrettini (8. a ranglistán), valamint három amerikai, Tommy Paul (57.), Tennys Sandgren (55.) és Reilly Opelka (39.) játszik a pénteken kezdődő és háromnaposra tervezett viadalon.

Australian Open – szigorú feltételekkel

Craig Tiley, az Ausztrál Teniszszövetség elnöke, az Australian Open igazgatója szerint a következő melbourne-i tornára még hatással lesz a világjárvány okozta válság. „A legrosszabb esetben nem tudjuk megrendezni az eseményt, míg a jelenlegi legoptimálisabb tervek szerint csak karanténon átesett játékosok vehetnek részt rajta, és kizárólag helyi, ausztrál szurkolókat engedünk be a mérkőzésekre” – nyilatkozta Tiley. Hozzátette: négy forgatókönyvet dolgoztak ki, amelyekben mindent megterveztek. „Megvannak az időpontjaink, hogy mikor kell a végső döntéseket meghoznunk, illetve meghatároztuk, hogy azokat mi és miként befolyásolja” – mondta. Kiemelte: figyelembe vették a 670 alkalmazottjukat, médiapartnereiket, szponzoraikat, az általuk bérelt létesítményeket és a velük kapcsolatban lévő kormányzati egységeket, akiket, illetve amelyeket már tájékoztattak is. Jelenleg a játékosokhoz igyekeznek eljuttatni az elképzeléseiket.

Lehetséges az egyesülés

A női teniszversenyeket szervező WTA irányítója, Steve Simon szerint „abszolút lenne értelme” az egyesülésnek a férfitornákat rendező ATP-vel, de ennek nem szabad „bekebelezésnek” tűnnie. A két szervezet összeolvadásának ötletét először Roger Federer vetette fel, s a javaslatot több korábbi és mostani éljátékos mellett Simon és az ATP elnöke, Andrea Gaudenzi is üdvözölte. A női teniszezők közül ugyanakkor többen is jelezték, hogy a közös szervezetben egyenlő képviseletet akarnak. „Ez nem bekebelezés. Ez nem arról szól, hogy egyik körverseny nagyobb területet akar magának – nyilatkozott Simon a New York Timesnak. – Jelenleg saját magunkkal, más sportligákkal és szórakoztatóipar-ágakkal versenyzünk. Küzdünk a szurkolókért, a támogatókért, a közvetítésekért, hogy fejlődni tudjunk” – tette hozzá.

A sportágat összesen hét szervezet irányítja, az ATP és a WTA mellett a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) és a négy Grand Slam-torna szervezői.

Az egyesülés többek között egyszerűsítené a televíziós szerződéseket és a szponzori megállapodásokat. A férfi- és a női világranglista számításának mások a szabályai, mint ahogy például a pályán történő edzői tanácsadásra is más előírások vonatkoznak a két nem esetében. „Nem tartok a teljes egyesüléstől. Soha nem tartottam. Természetesen ez egy hosszú és rögös út lesz, de abszolút lenne értelme” – jelentette ki Simon, hangsúlyozva, ez nem a WTA megmentésére irányuló próbálkozás lenne. Simon szerint a mostani válság, amelyet a járvány idézett elő, egyedülálló a teniszéletben, s ez akár lehetőséget is magában rejt. „Ha megállapodás születik a célról, akkor már gyorsan mennek a dolgok.”

Đoković edzésbe állt

Novak Đoković megosztott egy videót a közösségi oldalán, amelyből kiderült, hogy Marbellán edzésbe állt. A szerb játékos ezzel megsértette a kijárási korlátozás spanyolországi szabályait. A Puente Romano teniszklub elnézést kért, és elismerte, engedélyt adott Đokovićnak a felkészülésre. A Spanyol Teniszszövetség közölte, a játékosok csak jövő hétfőn térhetnek vissza a pályára, mindezt a világelső tudomásul vette.

Milliós segélyalap

A teniszvilágot irányító nemzetközi szervezetek és a négy Grand Slam-torna szervezői bejelentették, hogy 6 millió dolláros segélyalapot hoznak létre a járvány miatt nehéz helyzetbe került játékosok megsegítésére. A program mintegy 800 egyes és páros játékost érint a női és a férfikörversenyeken. „A segélyalapprogram demonstrálja a sportági összefogást a válságban” – áll a férfi-, illetve női versenyeket szervező ATP és WTA, valamint a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) közös közleményében. A pénz elosztását az ATP és a WTA koordinálja, az összeget egyenlő arányban kapja a két nem. Hogy ki jogosult a támogatásra, azt a világranglistás helyezés mellett a korábbi kereset is meghatározza.

A profi teniszezők idénye március elején szakadt félbe a pandémia miatt, és július 13-áig biztosan nem indul újra. A tornák elmaradása miatt több, leginkább alacsonyabban rangsorolt játékos nehéz anyagi helyzetbe került.