2024. április 20., szombat

Visszatér-e a kőolaj iránti kereslet?

A világ napi kőolajfogyasztása a koronavírus-járvány előtt 100 millió hordó körül alakult, de az már bizonyos, hogy egy ideig ekkora keresletre nem lesz szükség. Nyitott kérdés, hogy mikor éri el a világgazdaság ismét ezt a szintet. A legoptimistábbak szerint az év végére, mások szerint 1-2 év múlva, a legpesszimistábbak szerint viszont soha.

Áprilisban az olajkereslet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kimutatása szerint napi szinten esett. A legnagyobb csapás a repülőüzemanyag-forgalmat érte, amelynek a kereslete 70-90 százalékkal zuhant vissza. A benzinkereslet 40-50 százalékkal csökkent. A gázolaj esetében csak 10-20 százalék volt a visszaesés, köszönhetően annak, hogy a dízel szükséges az áruforgalomban és a mezőgazdasági munkákhoz.

A napi 100 millió hordós kereslet visszaállítására sok időre lesz szükség – közölte Pavel Szorokin, az orosz energiaügyi miniszterhelyettese. Mint elmondta, a fő feladat most a kereslet normalizálása, hogy az értékesítési szerződések még ha csökkentett szinten is, de minél jobban teljesüljenek. Hangsúlyozta, hogy nincs ok a félelemre, az olaj ára úgysem fog túlságosan leértékelődni.

– Az olaj iránti kereslet egyik napról a másikra napi 30 millió hordóval, vagyis harmadával esett. Ekkora zuhanás soha nem volt, még járványok, háborúk és gazdasági válságok idején sem – mondta Pavel Szorokin.