2024. április 25., csütörtök

Könyvtárpercek

A Kishegyesi Könyvtár a karantén idején is eljutott az olvasókhoz

Az elmúlt időszakban a könyvtárak sajnos kénytelenek voltak bezárni kapuikat az olvasók előtt. A Kishegyesi Könyvtár nagyon frappáns megoldást talált ki annak érdekében, hogy az irodalmi alkotások ebben az időszakban is eljussanak az emberekhez. Könyvtárpercek elnevezéssel útjára indítottak egy akciót, amelynek keretében az olvasók felolvastak kedvenc irodalmi művükből.

Kecskés Tünde kishegyesi könyvtáros, az akció kezdeményezője arról számolt be lapunknak, hogy az olvasóktól kapott videókat a könyvtár Facebook-oldalán osztották meg.

– Eleve sok magyarországi könyvtár munkáját követjük, de ebben az időszakban különösen odafigyeltünk rájuk, hiszen mindenki áttért az online munkára. Kíváncsiak voltunk, hogy más könyvtárak milyen megoldásokat találnak erre a helyzetre. Így jött az ötlet, hogy akár mi, könyvtárosok olvashatnánk valamit, vagy akár bevonhatnánk az olvasókat is. Amikor kikristályosodott az elképzelés, akkor készítettem egy videót, amelyben elmondtam a tudnivalókat az akcióról. Teljes mértékben az olvasókra bíztuk, hogy milyen irodalmi alkotást választanak. Felolvashattak verset, prózát, de akár gyermekirodalmat vagy szakirodalmat is. Mindenki olyat választott, ami a szívéhez közel áll. Volt, aki egész rövid verset mondott, akadt olyan is, aki hét percen keresztül olvasott egy meseterápiás könyvből – számolt be a könyvtáros.

A Kishegyesi Könyvár akciója nagyon jó visszhangra talált, sokan vállalták, hogy felolvasnak. Kecskés elmondása szerint a kezdeményezés felülmúlta az elvárásokat.

– Nagyon elégedett vagyok, mert nagyjából három hete tart ez a megmozdulás, és több mint ötven videónk gyűlt össze. Ez nagyon nagy szám, amire nem is számítottunk, amikor kiötlöttük a dolgot. Ami a felolvasók korosztályát illeti, az nagyon megoszlik, a hétévestől a nyolcvanévesig mindenki olvasott. Volt, aki ezt külön kihívásként élte meg, és emiatt tanultak meg videóanyagot rögzíteni – számolt be a könyvtáros, majd arról is szólt, hogy nagyon sok háttérmunkát fektettek abba, hogy jól sikerüljön a kezdeményezés. Részben személyes megkeresés útján jutott el a felhívás az emberekhez, de a könyvtár kapott olyan videót is, ami nem az olvasójától származik. Érkeztek videók Norvégiából, Angliából, és több videót kaptak Budapestről is.

Az akció még egy ideig tartani fog, de Kecskés véleménye szerint amint az élet visszaáll a normális kerékvágásba, úgy lassan vége lesz. Ettől függetlenül továbbra is várják a videókat, mert egyelőre a könyvtár sem a normális munkarend szerint tart nyitva. Kedden délelőtt 8 és 13 óra között, valamint csütörtökön 12 és 17 óra között várják az olvasókat. A könyvtárlátogatás során a szájmaszk és a kesztyű viselete kötelező, és egyszerre csak egy olvasó tartózkodhat bent az intézményben.