2024. április 24., szerda

Nádvágás májusban!?

Tiltakoznak a természetvédők – Költési időben nem szabadna nádat aratni

Csókánál napok óta több nádarató kombájnnal vágják a nádat, amit pedig kizárólag a téli hónapokban szabadna művelni, hiszen már javában tart a nádi madarak, poszáták, récék, vadlibák, gémek költése a nádasban. A nem szokványos időben folyó nádaratásról a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tájékoztatta a Tartományi Környezetvédelmi Intézetet.

Nádkitermelés a csókai rétben szokatlan időben, ami már természetkárosításnak minősíthető (Gergely József felvétele)

Nádkitermelés a csókai rétben szokatlan időben, ami már természetkárosításnak minősíthető (Gergely József felvétele)

A Csóka melletti szemétteleptől Tiszaszentmiklósig terjedő területen négy kilométer hosszúságban és 200-400 méter szélességben, a Tisza egykori medrében közel száz hektárt borít nádas, amely az elmúlt másfél évben részben többször leégett.

A területet a Mezőgazdasági Minisztériumtól nádvágás céljából licitáción három évre bérbe vette egy erzsébetlaki (Belo Balto) nádfeldolgozó kisüzem tulajdonosa Szabó Gy., aki elmondta, hogy a nádvágás megkezdésére késve kapták meg a minisztériumtól az engedélyt és a rendkívüli járványhelyzetben nem tudták hamarabb megkezdeni a nádaratást Csóka határban. A tervek szerint a nádnak csak egy kisebb részét aratják le, mert a rengeteg nádat amúgy sem tudná feldolgozni kisüzemében. Jövőre mindenképen időben, még a téli hónapokban szeretné elvégezni a nádvágást, mivel a nádaratás szezonja télen van, ekkor még nem indul meg nőni a zöld nád, mint jelenleg, amit most letapos, levág a kombájn és jövőre kevesebb, rosszabb minőségű lesz a nád.