2024. április 23., kedd

Csúszik a járdaépítés, a lomtalanítás és az útjavítás

Adán a II. helyi közösségben a rendkívüli állapot átírta a terveket

A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot következtében tavasz helyett őszre írhatják ki a pályázatot a járdaépítésre, amelyhez az adai II. helyi közösség biztosítja az építőanyagot, a lakosok pedig önerőből megépítik. Varga Elfride helyi közösségi titkár bejelentette, hogy csúszik a tavaszi lomtalanítás és az utcák újraaszfaltozása is.

– Minden évben április elsején szoktuk kiírni a pályázatot a járdajavításra, amihez a II. helyi közösség biztosítja az építőanyagot, a cementet és a sódert, a kivitelezés pedig a lakosok feladata. Ez a gyakorlat hét éve nagyon jól működik, de sajnos az idén beleszólt a rendkívüli állapot, ami miatt nem tudtuk kiírni a pályázatot – magyarázta Varga Elfride.

– Kezdetben előfordult, hogy áprilisban nem volt elég jelentkező, ezért szeptember elsején írtuk ki újra a pályázatot. Talán az idén ugyanígy teszünk, és remélhetőleg addig rendeződik a helyzet is. A helyi közösségi tanács elhalasztotta a pályázat kiírását, de új időpontot nem határoztak meg, az újabb döntés a júniusi tanácsgyűlésen lesz. Nagy valószínűséggel szeptember elsején írnánk ki a pályázatot. A kivitelezés határideje minden évben november elsejéig volt meghatározva, ez valószínű, hogy továbbra is így marad. Ez lenne az észszerű, mivel novemberig még nincs nagy fagy és hideg, ezért kivitelezhető a járdajavítás. A közbeszerzési eljárás miatt szeptember derekán vagy a hónap második felében kapnák meg a lakosok az építőanyagot. Így rövidebb idő marad a javításra, de szerintem mindenki elvégezhetné a határidőig. Minden évben körülbelül 50 háztartás számára biztosítunk építőanyagot 600 000 dinár értékben. Ez nagyjából egy kilométer új járdát jelent. A helyi közösség szabályzata szerint a pályázóknak a ház előtti távot kell lemérniük. A járda szélességére egy métert számolunk, a betonvastagságra nyolc centimétert, és ez alapján állapítjuk meg, hogy mennyi sóder és cement jár egy-egy háztartásnak. A bejáratnál jobb lenne, ha legalább 10 centiméteres lenne a beton vastagsága, emiatt egy kicsivel bővebben mérjük az anyagot, ha van rá módunk. Ha valaki szeretne szélesebb vagy vastagabb járdát, akkor saját pénzből pótolja a hiányzó építőanyagot – közölte a helyi közösségi titkár, aki hozzátette, hogy a rendkívüli állapot miatt néhány héttel későbbre csúszott a tavaszi lomtalanítás a II. helyi közösségben. Varga Elfride megjegyezte, hogy várhatóan május végén vagy június elején bonyolítanak le a lomtalanítást a Standard kommunális közvállalattal együttműködve. Kiemelte, hogy a lomot a kisebb utcákból ezúttal is ki kell vinni a főbb utakra, ahonnan elszállítja a közvállalat. Azt ígérte, hogy a lomtalanítás időpontjáról időben értesítik a lakosságot. Elmondta, hogy az elmúlt évben a II. helyi közösség területén sok utcában újraaszfaltozták az úttestet és egy járdaszakaszt a katolikus temetőben Adán. Az utcák újraaszfaltozásához az idei évre is elkészültek a tervek, amelyekért félmillió dinárt fizetett a helyi közösség. A tervek kilenc utcaszakasz újraaszfaltozását teszik lehetővé 3,3 kilométer hosszúságban. A titkár elmondta, ezután derül ki, hogy melyik szakaszon végzik el a munkát, amire várhatóan csak ősszel kerül majd sor. Az újraaszfaltozást szeretnék elkezdeni az Isztria (Istarka) utcában, valamint a Marko Miljanov utcában, mivel az utóbbi útszakaszra már tavaly elkészült a terv. Mindkét szakasz mintegy 250 méter hosszúságú. A katolikus temetőben is szeretnének újraaszfaltozni egy újabb járdaszakaszt, ahol ezzel befejeződne a járdák felújítása is.