2024. április 23., kedd

Vízügyi fejlesztések

Jelentős tartományi támogatást kapott Szenttamás

Két szerződést írt alá hétfőn a Tartományi Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkárság és Szenttamás község képviselője. Az egyik beruházás a turiai ivóvízforrás és az ottani vízgyár közötti csővezeték, a másik pedig a szenttamási és a turiai határban lévő vízelvezetők rendezésére vonatkozik. A szerződéseket Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár és Radivoj Paroški, Szenttamás polgármestere látta el kézjegyével.

−Az első projektum értéke 12,9 millió dinár, s ehhez a Tartományi Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkárság 10,3 millió dinárt, Szenttamás község pedig 2,5 millió dinárt biztosít, azaz az összérték 20 százalékát. A másik szerződés értelmében a tartományi titkárság és a szenttamási önkormányzat is egyaránt 4,2 millió dinárt biztosít. A projektum összértéke 10,2 millió dinár, az adót mindkét esetben a szenttamási önkormányzat állja. Ez a két szerződés azt jelzi, hogy visszatérünk a szokásos üzleti folyamatokhoz, bár a koronavírus okozta járvány még nem ért véget. Továbbra is ébernek kell maradni, felkészülten reagálni ahol kell, hogy mindenáron megőrizzük a polgárok egészségét, főleg az idősebbekét – mondta Radivoj Paroški. Szavai szerint mindkét projektum igen jelentős: a nemrégiben Nádalján befejezett vízvezeték-hálózat felújítását követően az a tervük, hogy ugyanezt a munkát Turián is elvégezzék, és ott is új vízgyárat szeretnének felépíteni.

– Ehhez először egy rendszerösszekötőn keresztül a vizet el kell vezetni a forrástól a leendő gyárig, amihez most kaptuk meg a támogatást. Turián egyébként a meglévő vízvezeték-hálózat felét már sikerült felújítani, minőségi vizet azonban csak a vízgyár tud majd biztosítani – tette hozzá polgármester.

A másik szerződésben szereplő projektum három partner társulásával valósulhat meg. Itt Szenttamás község számít a Tartományi Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkárságra és a Vode Vojvodine Újvidéki Vízgazdálkodási és Vízügyi Társaságra.

– Közösen szedjük rendbe a határban lévő víz- és csatornahálózatot annak érdekében, hogy megteremtődjek a feltételek a talaj- és az esővíz elvezetésére, ezáltal pedig a hatékonyabb mezőgazdasági termelésre. A munkálatok mintegy 4 kilométer hosszúságban a Krivaja folyó és a Beljanska bara iszaptalanítására és az itt lévő növényzet eltávolítására, továbbá a turiai határban egy vízelvezető csatorna átalakítására vonatkoznak – összegezte a szerződések lényegét Szenttamás polgármestere.