2024. április 19., péntek

Szerbiában ma döntenek

Slaviša Kokeza, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnökének bejelentése szerint ma döntenek a Szuperliga és az I. liga folytatásáról. A végrehajtó bizottság ülésén arról is határozat születik, hogy az utánpótlás-bajnokságokban, illetve az alacsonyabb rangú megmérettetésekben végeredményt hirdetnek. A Sportski žurnal értesülései szerint a versenyfutásokat a rendkívüli állapot bevezetésének időpontjában (március 15.) befagyasztják, s az akkori állást tekintik véglegesnek, kiesők viszont nem lesznek. Ennek értelmében az ifjúsági és a serdülőbajnokságokban a Crvena zvezda diadalmaskodna, a Szerb Liga vajdasági csoportjában a pancsovai Železničar, a Vajdasági Liga északi csoportjában a csonoplyai Sloga, a Szabadkai Körzeti Ligában a szikicsi Njegoš, a Tisza Menti Ligában a Tornyos, a Szabadkai Városi Ligában a Lokomotiva, a Topolya–Kishegyes Községi Ligában pedig a Tomislavci lenne az első.

MAGYARORSZÁG

Rajt a kupával

Magyarországon a tervek szerint május 23-án folytatódik a futballidény, méghozzá a magyar kupa elődöntőjének első mérkőzéseivel (Mezőkövesd–Fehérvár, Honvéd–MTK). A hírek szerint az NB I. május 30-án a 26. fordulóval indulhat újra. Az MLSZ hétfői beszámolója szerint a Ferencváros két korábban elmaradt bajnokiját a kupaelődöntőkkel azonos időszakban játsszák le. Egészen más a helyzet a női NB I-gyel: a hölgyeknél csak a BL-indulás eldöntéséhez szükséges mérkőzéseket rendezik meg, s nem lesz hivatalos végeredmény sem. Könnyítés a csapatoknak, hogy meccsenként ötöt lehet cserélni, s mindkét játékrész felénél ivószünetet tartanak.

A járványra való tekintettel a szövetség orvosi bizottsága részletes egészségügyi és vizsgálati protokollt dolgozott ki. A csapatoknál hetente kétszer, illetve minden mérkőzés előtt koronavírustesztet kell elvégezniük a játékosokon és a stábtagokon. A zárt kapus mérkőzéseken maximum 500 személy tartózkodhat, beleértve a média munkatársait, a stadionüzemeltetőket, a kiszolgáló személyzetet, illetve a klubvezetőket és a szponzorok képviselőit.

Az MLSZ döntött a megyei bajnokságok folytatását illetően, és a testület úgy határozott, hogy ezekben az osztályokban nem hirdetnek bajnokot, és befejezettnek tekintik az idényt. Az NB III.-as és megye I.-es bajnokságokban első helyen álló csapatok nevezhetnek majd az NB II., valamint az NB III. következő szezonjára, de természetesen csak akkor, ha sikerül megszerezniük az ehhez megfelelő licencet. Az MLSZ határozata több vajdasági magyar labdarúgót is érint, mivel a törökkanizsai Rácz Lászlót és a magyarkanizsai Bohata Ádámot is a soraiban tudó Pécs csapata így a következő idényt már a másodosztályban kezdheti, a három zentai játékost, Pócs Tamást és Pócs Dánielt, valamint Zsoldos Ákost is foglalkoztató szegedi SZVSE pedig feljutott az NB III. középcsoportjába. A Budafok együttese, ahol az AFK egykori játékosa, a moholi Oláh Lóránt a sportigazgató, ősztől már az élvonalban szerepelhet.