2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Folytatás esetleg júliusban

VÍZILABDA

Dragana Ivković, a szerb női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a minap felvetette annak lehetőségét, hogy a már megkezdett női bajnokságokat nyáron folytassák. „Leghamarabb május végén, esetleg június elején elkezdhetnénk az edzéseket, július folyamán pedig lebonyolíthatnánk a bajnokságokat is. A felnőttek esetében változtatnánk, tornákat játszanánk, így mindenre lenne lehetőség, sőt arra is maradna idő, hogy a 2021-es idényre készüljünk” – mondta a Vaterpolo vesti portálnak Ivković.

A többi sportolóhoz hasonlóan a pólósok is kényszerpihenőjüket töltik, megfelelő szabadtéri létesítmények hiányában az is kérdéses, mikor térhetnek vissza a zárt uszodákba. „Ilyen hosszú szünet után mindenkinek időre lesz szüksége, hogy ismét formába lendüljön, hiszen az otthoni kondiedzések nem helyettesíthetik a vízi munkát” – tette hozzá Ivković.

A szerb szakági szövetség még nem nyilatkozott ez ügyben, egyelőre arról sincs információ, hogy a Zenta férficsapata számára érdekes II. ligát megszervezik-e a nyár folyamán.

TENISZ

Nadal nem hisz az újrakezdésben

Rafael Nadal nem hisz abban, hogy még az idén újraindulhat a versenyszerű tenisz. „Reménykedem benne, hogy még az év vége előtt újrakezdhetjük, de azt hiszem, nem így lesz” – mondta a világranglista második helyezettje az El País című spanyol lapnak. A járvány a teniszezők versenynaptárát is alapvetően átírta, számos kisebb viadal mellett elmarad többek között a wimbledoni Grand Slam-torna, míg a normális menetben azt megelőző francia nyílt bajnokságot szeptemberre halasztották, az augusztus végén kezdődő US Open lebonyolítása pedig még képlékeny.

A 33 éves Nadal gyakorlatilag már nem számol az idei folytatással, úgy kalkulál, hogy a jövő év eleji ausztrál bajnokság lesz a következő versenye, amelyen elindul. „Aláírnám, ha készen állnánk 2021-re. Jobban aggaszt az Australian Open sorsa, mint az, hogy mi történik az év hátralevő részében. Úgy vélem, 2020 gyakorlatilag elveszett. Remélem, a jövő évben újraindulhatunk. Nagyon remélem, hogy így lesz” – tette hozzá az egyesben 19-szeres GS-győztes spanyol játékos.

Variációk a US Openre

Az Egyesült Államok Teniszszövetségének jelenleg két forgatókönyve van az amerikai nyílt bajnokság idei megrendezésére, ha az eseményre nem kerülhet sor augusztus 31-étől New Yorkban. Felvetődött a US Open novemberre halasztása, illetve az is, hogy augusztus végétől Indian Wellsben bonyolítják le a tornát. A döntést június 1-jéig meghozzák.

LABDARÚGÁS

Neymarnak nem elég 100 millió

Neymar visszautasította a PSG új szerződésre vonatkozó ajánlatát, amelyben a francia bajnok – hosszú távú maradásáért cserében – 100 millió eurót kínált a brazil világsztárnak. A Mundo Deportivo szerint lépésével a 28 éves csatár egyértelművé tette, hogy vissza akar térni előző állomáshelyére, a Barcelonához. A spanyol lap úgy tudja, hogy Neymar a jelenlegihez képest akár feleannyi fizetésért is kész ismét Lionel Messi oldalán játszani a katalán elitalakulatban. Élő szerződése 2022 nyarán jár le a PSG-nél, ahová 2017-ben igazolt át a Barcától, máig világrekordnak számító 222 millió euróért.

NFL

A mesteredző halála

Kilencvenéves korában elhunyt Don Shula, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) történetének egyik legjobb edzője. Játékos-pályafutását követően először 1963 és 1969 között a Baltimore Colts együttesét irányította, majd 1970-től egészen 1995 volt a Miami Dolphins vezetőedzője. Shula 347 győzelmet aratott edzőként, ez a legtöbb az NFL történetében, 1973-ban és 1974-ben is Super Bowlt nyert a csapattal, előbbi gárda az első és mind a mai napig az egyetlen a liga históriájában, amely veretlenül lett bajnok. Shula négyszer lett az év edzője, és bekerült az NFL 100 éves történetének legjobbjai közé is.

SAKK

Rajtolt a Nemzetek Kupája

Hat sakkválogatott részvételével tegnap megkezdődött és vasárnap zárul a Nemzetek Kupája elnevezésű torna, amelyet a FIDE írt ki körmérkőzéses rendszerű online verseny formájában. A világszövetség híre szerint az 1. fordulóban Európa válogatottja Oroszország csapatával ül asztalhoz, Kína a „világ maradék része” nevű vegyes válogatottal, India pedig az Egyesült Államokkal találkozik. Minden együttes kétszer játszik mindenkivel, és az így kialakuló rangsor első két helyezettje vív meg a vasárnapi úgynevezett szuperdöntőben. Az egyes partik alapjátékideje 25 perc. A csapatviadal minden összecsapását négy táblán bonyolítják le: három táblán férfi-, egyen pedig női párharc lesz. A torna összdíjazása 180 ezer dollár.