2024. április 19., péntek

Hétfőn kezdődik az óvoda

Vicsek Annamária: Csak egészséges gyerekek mehetnek óvodába és kizárólag azok, akik felügyeletét nem tudják másként megszervezni a szülők

Hétfőn két hónap után újra megnyitnak az óvodák, ám az elsők között csak azok a gyerekek felügyeletét tudják elvállalni, akik esetében a szülőknek vissza kell térniük a munkahelyükre. Így ahhoz, hogy a gyerekek óvodába járhassanak a szülőknek munkáltatói igazolást kell felmutatniuk, illetve a gyerek jó egészségi állapotát igazoló orvosi bizonylatra és a kötelező védőoltás felvételéről szóló bizonylatra szükség lesz, tudtuk meg Vicsek Annamáriától, az oktatási minisztérium államtitkárától.

Vicsek Annamária: Az önkormányzatok kell, hogy biztosítsák az óvodák és az általános iskolák számára is a biztonsági felszerelést (Fotó: Ótos András)

Vicsek Annamária: Az önkormányzatok kell, hogy biztosítsák az óvodák és az általános iskolák számára is a biztonsági felszerelést (Fotó: Ótos András)

Az államtitkár rámutatott, a biztonsági előírásoknak megfelelően az óvodákban alapos fertőtlenítés és tisztítás előzi meg az óvodák újranyitását. Emellett naponta több alkalommal fogják a felületeket, a játékokat, a bútorokat tisztítani, természetesen olyan időközönként, amikor a gyerekek nem kerülhetnek kapcsolatba sem a tisztítószerekkel, sem pedig a permettel. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem kell a szülőknek aggódni a fertőtlenítőszerek miatt, ugyanis az óvodák egyébként is olyan tisztítószereket használnak, amelyek az adott koncentrációban nem lehetnek károsak a gyerekek egészségére. A helyiségek többszöri szellőztetése pedig szintén fontos része lesz a mindennapoknak, míg az étkeztetés a csoportszobákban fog zajlani, nem külön étkezőben. Az óvodai pedagógusok kötelezően maszkot viselnek, és még ezen előírások mellett is felelősségteljes hozzáállást várnak a szülőktől is.

– A szülők mielőtt elviszik a gyereket az óvodába, meg kell, hogy mérjék a saját és a gyermek lázát is, és amennyiben hőemelkedés (37 Celsius-foknál magasabb testhőmérséklet) tapasztalható, akkor a szülő nem viheti az óvodába a gyereket, azzal, hogy jelentenie kell, miért nem megy a gyerek óvodába – emelte ki Vicsek Annamária. Hozzátette, csakúgy, mint más betegség után, amikor kimarad a gyermek az óvodából, egy általános orvosi vizsgálatról szóló bizonylatot kell a szülőnek felmutatni ezúttal is. Erről már az egészségházak is kaptak értesítést, így az időpontegyeztetés is már a héten megkezdődött a gyermekorvosi rendelőkben, azzal, hogy az óvodapedagógusoknak is át kell esniük egy orvosi vizsgálaton, ami mindkét esetben egy nap alatt, néhány perc alatt elvégezhető.

FŐ A BIZTONSÁG

– Az utasítás szerint az óvodáknak ki kell jelölniük majd egy olyan biztonságos utat, amelyen a szülő bekísérheti a gyereket a csoportszobáig. Szigorú előírás, hogy a gyereknek jóval az étkeztetés előtt meg kell érkeznie, hogy a folyosó azon részét, ahová a szülők esetleg bemennek, fertőtleníteni tudják az étkezés előtt. Valószínűleg a gyakorlat mutatja majd meg, hogy történik a biztonságos gyermekátadás. A gyermek átvételekor érintésmentes lázmérővel megmérik minden gyermek testhőmérsékletét. Mind a 888 óvoda, amely május 11-étől megkezdi a gyermekek fogadását, kapott, vagy kap ilyen lázmérőt – mutatott rá Vicsek Annamária. Hozzátette, hogy szigorú egészségügyi utasításokat fogalmaztak meg arra az esetre is, ha a gyermek az óvodában lázasodik be, vagy ott jelentkeznek a betegség más jelei. Ilyenkor a szülőt értesítik, akinek rövid időn belül el kell vinnie a gyereket az óvodából. Ha nem tudják a szülőt elérni, akkor az óvodai dolgozók a mentőszolgálatot kötelesek riasztani.

– A gyerekektől nem követelhetjük meg a fizikai távolságtartást, ezért csökkentettük a csoportonként fogadható gyerekek számát, mégpedig az előírt csoportlétszám 50 százalékával fognak működni. Az alkalmazottakkal kapcsolatos utasítás az, hogy azok az óvónők fogadják a gyerekeket, akik nem szenvednek valamilyen krónikus betegségben, vagy nincs kicsi gyermekük. Természetesen a gyermeklétszám határozza majd meg, hány óvónőre van szükség – magyarázta az államtitkár.

A biztonsági intézkedések mellett, az utasítások kitérnek arra is, hogy milyen foglalkozásokkal kell az óvónőknek a gyerekek képességeit fejleszteniük az előttünk álló időszakban.

– Bizonyos előírásokat, amelyeket az óvodai neveléssel és oktatással foglalkozó törvény meghatároz, most a minisztérium útmutatói helyettesítenek, így például azt, hogy az iskolaelőkészítőre érett korosztálynak a törvény előírásai szerint 9 hónapig tartó iskolára felkészítő programot kellene végigcsinálni, ám a rendkívüli állapot miatt ezt nem lehetett teljes mértékben megvalósítani, vagyis a minisztérium sem kötelezi erre a gyerekeket. Így, ha a szülők meg tudják szervezni a gyermekek felügyeletét otthon, nem szükséges őket elvinni az óvodába. A foglalkozások megszervezése és megtartása teljesen más ütemben fog zajlani a többi korosztálynál is, elsősorban a gyerekek felügyelete és a biztonságos tartózkodása, az egészségügyi és szociális jóléte lesz az elsődleges szempont, annak ellenére, hogy tudjuk, az óvoda nem elsősorban egy gyermekfelügyeleti, hanem egy oktatási-nevelési intézmény kell, hogy legyen. Habár a rendkívüli állapot megszűnik, mégis lesznek olyan rendelkezések, amelyek utalnak arra, hogy a koronavírus-járvány továbbra is tart, csak enyhébb mértékben. Erre való tekintettel, és ehhez alkalmazkodva kell az óvodáknak üzemelni – emelte ki az államtitkár, majd hozzátette:

– Az óvodavezetőnek a feladata, hogy a szülőktől begyűjtött igény alapján beosszák a csoportokat, ami eltérhet az egyébkénti rendes csoportbeosztástól. Tehát megtörténhet az, hogy a gyerek nem a korábbi csoporttársaival kerül egy csoportba és nem a saját óvónénijéhez. Egy kicsit hasonlít ez a rendszer a nyári ügyelethez – hangsúlyozta.

NAPKÖZIS ELLÁTÁS AZ ALSÓSOKNAK

Vicsek Annamária elmondta ugyanakkor, hogy hétfőn nemcsak az óvodák fogadják a gyerekeket, hanem az iskoláknak is meg kell szervezniük az elsőtől negyedik osztályos gyerekek számára a napközis ellátást, amennyiben a dolgozó szülők nem tudják megoldani a gyermekeik felügyeletét.

– Az önkormányzatok kell, hogy biztosítsák az óvodák és az általános iskolák számára is a biztonsági felszerelést. Elsősorban maszkra gondolok, mert a kesztyű használata csak meghatározott esetekben szükséges, mint például a pelenkacsere, vagy az étkeztetésnél az élelmiszer kezelése – tudtuk meg.

Elmondta ugyanakkor, hogy miután a szülőknek munkáltatói igazolást is fel kell mutatniuk, hogy a gyereket elvállalják az óvodában, a mezőgazdasági termelők esetén a bejegyzett gazdaságról kell igazolást felmutatniuk, míg a magánvállalkozások, önfoglalkoztatás esetén, a szülő bejegyzett vállalatáról, vállalkozásáról szóló bizonylatát is el kell, hogy fogadják az óvodák.