2024. április 18., csütörtök

Nincs pénz fásításra?

A Fásítsuk be Vajdaságot! elnevezésű hálózat arra kéri az illetékeseket, hogy vizsgálják felül a tartományi erdei alap költségvetési módosítási javaslatát, és hassonak oda, hogy az alap a rendelkezésére álló eszközök 80 százalékát fordítsa rendeltetésszerűen erdőtelepítésre, fásításra. Az indoklás szerint a tartományi alap módosítási indítványa szerint 65 millió dinárral kevesebbet kap, és törlik az új erdőtelepítési tevékenységet és növény-kitermelést. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 20 millió dinár helyett alig több mint 3-at fordíthatnak új lombhullató erdők és akácosok telepítésére.

Szembetűnő az is, írja a 021.rs elemző cikkében, hogy Vajdaság AT költségvetéséből az alap idei céljaira több mint 65 millió dinárt fordítanak erdei útépítésre, ugyanakkor eszközöket különítenek el erdészetgazdasági tanácsadói tevékenységre, csaknem 73 millió dinárt. A 23 környezetvédő tagszervezetet felölelő Fásítsuk be Vajdaságot! hálózat ennek kapcsán közleményt adott ki, melyben emlékeztet, hogy a tartományi alap így elállt eredendő céljaitól, és a „meglevő erdők további irtásának szerviszévé degradálódott, ezért fenntartása értelmetlen”. A helyzet arra utal, hogy a tartományi kormány döntéshozói, valamint az illetékes titkárság nem értékelik a meglevő erdők megőrzése és az új erdők telepítésének fontosságát, hanem hajlanak ennek a természeti kincsnek a kizsákmányolására – állapítja meg a hálózat közleményében.

Slobodan Knežević, a Szerbiai Madártani Társaságból (a hálózat egyik fontos tagszervezete) a 021 kérésére elismételte, hogy Vajdaság vészesen kevés erdősített területtel rendelkezik, és ez mind kifejezettebb aggodalomra ad okot.

– Az erdőket sok éve nyereségforrásként kezelik az illetékesek. Azért fektetnek újra az erdei utak kiépítésébe, hogy könnyebben hozzáférjenek a kivágott fához. Mi nem vitatjuk el az erdei utak fontosságát, a sok járhatatlan út felújításának szükségességét, de azt nem az erdőtelepítési alapból kell finanszírozni, és főleg nem az erdősítés, fásítás kárára – mutatott rá a szakember.

Emlékeztetőül mondjuk el, hogy Vajdaság Európában az egyik legszegényebb terület erdőkben, a jelenlegi fásított területeit legalább a duplájára kellene növelni, hogy elérje a fejlettebb európai országok standardját. Az erdős területek fontos szerepet játszanak a széltől, hótól, az árvizektől való védelemben, ezenkívül a víz felszívásában és szűrésében. A mezőgazdaságban jegyzett milliós károk gyakran épp az erdős területek hiányára vezethetők vissza.