2024. április 24., szerda

Cseh partnerrel éledhet újjá az óbecsei sörgyár?

Óbecsén a rendkívüli helyzetben is folytatódnak a megkezdett beruházások

Óbecsén az elmúlt hetekben sem álltak le a beruházások, a Zöldfás utcában a rendkívüli helyzetben is folytatódott az utca teljeskörű felújítása, és a Nestor Džilitov lakótelep is megújult. Az aktuális munkálatokról és a további tervekről Dragan Tošić polgármestert kérdeztük.

– A Zöldfás utca tavaly megkezdett felújítása az egyik legfontosabb projektünk. Kihasználtuk az elmúlt heteket, amikor kevesebb volt a járókelő és a forgalom a központban, és a munkálatok 2/3-át sikerült is elvégeznünk. Új útburkolat, kerékpárút és járda épül, de a parkolóhelyek is megújulnak. A napokban befejeződött a Nestor Džilitov utcában is az úttest felújítása, amire az önkormányzat kasszájából 5,9 millió dinárt költünk el. Ezen a lakótelepen voltak kiaszfaltozatlan utcák, de a többi is elég rossz állapotban volt. Most végre a Sinđelić és a Miloš Crnjanski utcákat is aszfaltozott utca köti össze. A kátyúzások is megkezdődtek a községben – szerencsénk van, hogy már most hozzáláthattunk ehhez a munkához is, mert biztos vagyok abban, hogy a rendkívüli helyzet után a kivitelezőknek hirtelen rengeteg feladatuk lesz, és nem biztos, hogy Óbecse belefért volna a naptárukba. Kátyúzni persze még augusztusban, az iskolakezdés előtt is fogunk.

Hol tart jelenleg a gyógyfürdő-beruházás megkezdésének az előfeltételét jelentő furat projektje, amelynek keretében a gyógyvíz és a gáz szétválasztására kerestek kivitelezőt?

– A közbeszerzési eljárás lezárult, most a Vajdaság Vizei Közvállalat jóváhagyására várunk a munkálatok megkezdéséhez. Reményeink szerint erre júliusban sor kerülhet. Ha ez befejeződik, az elkövetkező két évben nagy beruházások várnak ránk, hiszen a Toplana Közvállalat is élni fog ezzel az energiaforrással, és a szállodaépítés is elkezdődhet. Emellett az utóbbi egy évben tárgyalásokat folytatunk a sörgyár újraindítása érdekében is, ugyanis a sörgyár megmentését tervező óbecsei vállalkozóknak találtunk egy csehországi stratégia partnert ehhez a beruházáshoz. Azt szeretnénk, ha a városunkban, a régi sörgyárban megint gyártanának Old Gold és Tisko zlato sört.