2024. április 25., csütörtök

Minden segítséget megkaptak

A digitális térben is zavartalanul működik a pacséri iskola – Az alsós diákok tanulmányi eredménye átlagosan javult
Méhészkei Kiss Gizella (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Méhészkei Kiss Gizella (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola diákjai és oktatói a járvány okozta iskolai kényszerszünetnek szinte a kezdetétől átálltak az online tanításra. A tanintézmény végzősei, szám szerint 18-an, 10-en a szerb (B), 8-an pedig a magyar tannyelvű (A) osztályban sikeresen megírták az online próbaérettségit – nyilatkozta Méhészkei Kiss Gizella, az iskola igazgatónője.

– Első nap az volt a tapasztalatunk, hogy akik korábban kezdték el megoldani a feladatokat, ők zavartalanabbul boldogultak, mert a hálózat akkor még nem volt leterhelve. Akik kicsit később csatlakoztak, tőlük kaptunk arra vonatkozóan visszajelzést, hogy akadozott a rendszer, de végül boldogultak ők is. A másik két próbateszttel kapcsolatban nem tapasztaltunk ilyen fennakadást. A személyi kódok segítségével a gyerekek tudtak korábban hozzáférni az eredményekhez, ezt később kiértékelték a tanárok, amiből az ilyenkor előirányzott statisztikai kimutatásokat is levezették. Természetesen vannak olyan diákok, akik jobban, és vannak, akik gyengébben teljesítettek. Legnagyobb büszkeségünkre az egyik tehetséges B tagozatos diákunk ígéretes kosárlabda-játékosként kapott lehetőséget egy külföldi középiskolában a továbbtanulásra. Egy diákunk a bácsalmási Hunyadi János Gimnáziumban szeretne továbbtanulni, a többi tanulónk szabadkai és elsősorban topolyai középiskolákat jelölt meg továbbtanulási célként – ismertette az igazgatónő, akitől arról is érdeklődtünk, milyen sikerrel vette a tanintézmény az online oktatásra való átállást.

– Folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket, hogy nagyon élvezik a gyerekek a tv-csatornákon sugárzott tanórákat. Van olyan oktatónk, aki napi videókapcsolatot tart fenn a diákokkal, ilyen módon zajlanak az órák, és vannak olyanok is, akik csupán üzenetben küldik a feladatokat. Elsősorban az alsós diákok aktivitása az, ami figyelemreméltó, és rajtuk keresztül a szülők is sikeresen bekapcsolódtak az oktatás gördülékenyebbé tételébe. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy azok a gyerekek, akik az iskolai tanítás során is igyekeztek a maximumot kihozni a tanulmányaikból, azok jelenleg is ezt a hozzáállást mutatják. Vannak persze, akik okkal vagy ok nélkül – bizonyos esetben egy kis hanyagság miatt – fennakadásokkal küzdenek. Igyekszünk számukra is megteremteni a folyamatos haladás feltételeit, próbáljuk motiválni őket is. Annál is inkább, mert a felettes szervek instrukciói szerint ezeknek a tanulóknak – osztályzat híján – a nyáron kiegészítő oktatás címén be kell pótolniuk a lemaradásukat. A tanítónőkkel való konzultáció után megállapíthatom, hogy az alsós diákok tanulmányi eredménye átlagosan javult. Talán ez annak is köszönhető, hogy a szülők jobban nyomon követik gyermekük tanulási folyamatát, hiszen gyakorlatilag az egész család részese lehet. Ez persze becsületbeli ügy is részben, és bízunk benne, nem jelenti azt, hogy a gyerekek helyett végzik el a feladatokat – hangsúlyozta az igazgatónő, aki elmondta, a legutóbbi információ az, hogy az idei tanév május végéig tart, és júniusban zajlik majd a 8. osztályosok záróvizsgáztatása az iskola falai között, az előirányozott ajánlásokat betartva. Hivatalos értesítést még nem kaptak, de az előzetes információk szerint a nyár folyamán meg kell szervezni azon diákok kiegészítő oktatását, akik nem akartak bekapcsolódni, vagy igazolt okok miatt nem tudtak csatlakozni az online oktatáshoz.

A pacséri iskola épülete (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A pacséri iskola épülete (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Méhészkei Kiss Gizella kifejezetten pozitívan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az iskola megkapott minden külső szakmai segítséget.

– A tanfelügyelőktől az oktatási tanácsosokig mindenkire számíthattunk kérdéseinkkel, ha fennakadással küzdöttünk. Vicsek Annamária oktatási államtitkár közreműködéséért is hálásak vagyunk, és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei is igyekeztek minél több téren jelen lenni. Úgy érzem, nem vagyunk, voltunk ebben a helyzetben magunkra hagyva. A digitális technikának köszönhetően új oldaláról tudott bemutatkozni a teljes iskola – mondta végül a pacséri iskola igazgatónője, aki azt is bevallotta, hogy amennyire tartott a teljes tanári kar ettől a rendszertől, a végére annyira sikerélményként élik meg az egész folyamatot.