2024. április 19., péntek

Becker: Válságban a sportág

A hatszoros Grand Slam-torna-győztes Boris Becker szerint a tenisz jelenleg válságban van, ugyanakkor a vezetőknek ez ideális időpont arra, hogy átgondolják elképzelésüket a jövőről. Az 52 éves német exjátékos a laureus.com oldalon azt nyilatkozta, ebben az egyedi helyzetben össze kell fognia a teniszélet összes szereplőjének. „Fel kell tennünk magunknak a kérdést, elég jó-e a tenisz ahhoz, hogy ezer embernek adjon munkát. A válság előtt a válasz igen volt, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy számos kisebb torna nem tud majd kilábalni a mostani helyzetből, mert rengeteg pénzt veszítenek azzal, hogy most nem lehet azokat megrendezni.” A játékosokkal kapcsolatban kijelentette, a férfiaknál és a nőknél is a legjobb 75 játékosnak a tornák hiánya ellenére biztosan nincsenek megélhetési gondjai, ám a többi teniszezőnek szüksége lenne a megszokott heti bevételeire, most azonban játszani és oktatni sem tudnak. Becker ragyogónak nevezte Roger Federer azon ötletét, miszerint egyesíteni kellene a férfi-, illetve női versenyeket szervező ATP-t és WTA-t. „Nyilván nem mindenki ért ezzel egyet, de ha megnézzük, mit értünk el az egyenlő bánásmód kérdésében a teniszben, ez lehetne a következő lépés” – utalt Becker arra, hogy a Grand Slam-tornákon a férfiak és a nők azonos díjazásban részesülnek. Federer ötletét egyébként Andy Murray, a nők közül pedig Simona Halep és a cseh Petra Kvitová is támogatja.

Becker meglátása szerint több közös tornára lenne szükség, mint amennyi jelenleg van. A járvánnyal kapcsolatban kijelentette, szerinte nem szabad megrendezni az idei US Opent, mert bár eddig ez az egyetlen Grand Slam-torna, amelyet nem töröltek vagy halasztottak el a járvány terjedése óta, New York az egyik legfertőzöttebb város a világon.

Németországban újraindult

Interneten közvetített, nézők, labdaszedők és vonalbírók nélküli mérkőzésekkel indult újra a teniszélet Németországban a járvány enyhülésével egy időben. Egy Hohr-Grenzhausen melletti kis akadémián profi játékosok részvételével rendeznek négynapos bemutató tornát többek között a világranglistán jelenleg 239. Dustin Brownnal. A salakpályás összecsapásokon a két játékos mellett mindössze egy vezetőbíró van jelen. Ilyen tornából további kettőt terveznek májusban lebonyolítani Németországban.

Mindeközben a hétvégén az Egyesült Államokban is lesz egy hasonló minitorna, május végén pedig ugyancsak a floridai Palm Beachen négy női játékos részvételével lesz meghívásos verseny, valamint Európa több pontján is terveznek hasonló megmérettetést.

Đoković majdnem abbahagyta

A világelső Novak Đoković 2010-ben be akarta fejezni teniszpályafutását. Az ATP-rangsort vezető szerb sztár azért jutott egy évtizeddel ezelőtt ilyen elhatározásra, mert rendkívül megviselte az osztrák Jürgen Melzertől elszenvedett ötszettes vereség a francia nyílt bajnokság negyeddöntőjében. „Szíven ütött, hogy kikaptam, érzelmileg mélypontra kerültem, rengeteget sírtam. Ez volt az a pillanat az életemben, amikor semmi értelmét nem láttam a folytatásnak, végleg fel akartam hagyni a tenisszel” – idézte a 32 esztendős Đoković szavait a Sky Sports. Jól tette azonban, hogy folytatta, hiszen a világelső eddig 17 Grand Slam-tornán diadalmaskodott – 2010 óta 16 alkalommal bizonyult verhetetlennek –, nyolcszor az Australian Openen, ötször Wimbledonban, háromszor az Egyesült Államok nyílt bajnokságán és egyszer Párizsban, a Roland Garroson. A férfiteniszt szervező ATP versenyei közül 79-et zárt győztesként.