2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Harcban a zárótornákért

Miután nemrég már felröppent a hír, miszerint a Partizan bejelentkezett az Eurokupa zárótornájának rendezési jogáért, ezúttal nem más, mint Aleksandar Vučić szólalt meg a kérdésben. A szerb köztársasági elnök a Pink Tv műsorában vendégeskedve kijelentette, Szerbia szeretné lebonyolítani mindkét rangos európai klubtorna végjátékát. „Harcolunk azért, hogy megkapjuk az Euroliga és az Eurokupa zárótornáját, amelyek azért is fontosak, mert a két legnagyobb csapatunk, a Crvena zvezda és a Partizan szerepel bennük. Ilyen módon kb. háromezer embert látnánk vendégül” – fogalmazott Vučić, elárulva, két sikeres pályázat esetében az egyik eseményre Belgrádban, a másikra Újvidéken kerülhet sor. Az elnök szerint ha valóban Szerbia kapná a rendezési jogokat, annak szerepe lehetne a járvány utáni gazdasági talpra állásban.

Kosárlabdával kapcsolatos hír még, hogy véget ért a FIBA által indított szavazás, amelyen egy-egy nagy európai kosárlabdanemzet ideális csapatát állíthatták össze a voksolók, a 2000 és 2020 közötti kontinenstornák teljesítménye alapján. A szavazás első helyén Dejan Bodiroga, a 2001-es Eb-győzelem egyik alapembere végzett 19 százalékkal, az ugyancsak a 2000-es évek elején villogó Predrag Stojaković 18 százalékkal lett második. Rajtuk kívül Miloš Teodosić (15%), Bogdan Bogdanović (15%) és Željko Rebrača (8%) került be az elmúlt két évtized szerb Eb-álomcsapatába.

JÉGKORONG

Gretzky kedvencei

Minden idők legjobb jégkorongosa, Wayne Gretzky elárulta, hogy ha időutazást tehetne, akkor a maiak közül leginkább Connor McDaviddel és Alekszandr Ovecskinnel szeretne egy sorban játszani. Az 1999-ben visszavonult kanadai legenda az NHL honlapján elmondta: az edmontoni McDavid gyorsasága, kiszámíthatatlan mozgása és irányváltoztató képessége révén nagy tereket nyit meg a társak számára, akik így könnyebben kerülnek gólhelyzetbe. A washingtoni orosz Ovecskin pedig szinte minden helyzetből képes betalálni, vagy legalábbis komoly veszélyt teremteni lövései révén a kapu előtt.

Az Edmonton Oilersszel négyszeres Stanley-kupa-győztes Gretzky pályafutása során 894-szer volt eredményes, 1963 gólpasszt adott, így 2857 ponttal zárt. A gólok tekintetében egyedül Ovecskin hozhatja be, az orosz csatár jelenleg 706-nál jár, és még 4-5 termékeny szezonra lenne szüksége ehhez.

SAKK

Carlsen diadala

A világbajnok Magnus Carlsen nyerte meg a saját maga által létrehozott online sakktorna döntőjét. A norvég nagymester világossal mindkét partijában győzött Hikaru Nakamura ellen, míg sötéttel egyszer kikapott, egyszer pedig remizett, így 2,5:1,5-re múlta felül amerikai riválisát. A torna összdíjazása 250 ezer dollár volt, a győztes pedig 70 ezerrel gazdagodott.