2024. április 18., csütörtök

Még több csapadékra lenne szükség

Az utóbbi hetekben már úgy tűnt, hogy az egyéb gondok mellett a szárazság is megkeseríti a mezőgazdasági termelők életét. Május első napjaiban – mondhatni, az utolsó pillanatban – ugyan hullott némi „aranyat érő eső”, de a termelők szerint ez egyelőre csak tűzoltásnak elegendő. 

Áprilisban alig-alig volt csapadék, és ha májusban is folytatódik az aszályos időjárás, nem sok jóra lehet számítani – mondja Bacsa Zoltán bajsai mezőgazdasági termelő. Megerősítette, hogy a május elsején és másodikán esett eső aranyat ér, mert legalább némileg enyhített az aszálykárokon. Az ősszel árpát és búzát vetett, a kukorica és a napraforgó magja is még április első napjaiban a földbe került. Ez példátlan, hiszen korábban soha ilyen korán még nem ültette el ezeket a kapásnövényeket. A vetéskor még volt nedvesség a talaj felsőbb rétegeiben, így szépen ki is keltek ezek a haszonnövények, de ha most nem jött volna csapadék, kérdés, mi történt volna. Árpából és búzából is közepes termésre számít a bajsai gazdálkodó, de az is csak akkor valósulhat meg, ha májusban még lesz majd elegendő mennyiségű csapadék.

Bacsa Zoltán lucerna termesztésével is foglalkozik. Egyik parcellán négy-, míg a másikon egyéves az ültetvény, és már lehetne kaszálni. Ezekben a napokban tervezi is a lucerna betakarítását, amit nem saját részre, hanem eladásra termel. A bálázott takarmányt általában télen értékesíti, a mögöttünk álló időszakban 16–18 dinárt lehetett kilogrammjáért kapni.

Barcsik Márta, a topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat növényvédő szakembere elmondta, hogy nagyon kellett az utóbbi napokban hullott csapadék, de még mindig szárazságról beszélhetünk. A szolgálat mérőállomásán 17 litert mértek, tehát ennyi eső hullott négyzetméterenként. Topolyai és Kishegyes község területén 10 és 25 liter közötti csapadékmennyiségeket mértek. A nedvesség most jól hat a növények fejlődésére, de figyelmeztetett rá, hogy most a gyomnövények is erőteljes fejlődésnek indulnak, tehát a növényvédelmi teendők közül most kiemelt figyelmet kellene szentelni a gyomirtásnak.

A szakember azt is elmondta, hogy az elkövetkező napokban intenzíven járják majd a terepet, és megvizsgálják az ültetvények állapotát, hogy idejében figyelmeztetni tudják a termelőket a betegségek vagy a kártevők esetleges megjelenésére.

A Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat ellenőrzése alá mintegy 68 000 hektár tartozik. Az őszi búza vetésterülete a tavalyihoz hasonlóan 12 000–14 000 hektárt tesz ki. Kukoricát 35 000 hektáron termesztenek. Napraforgó pedig – az utóbbi évek átlagából kiindulva – 6000–7000 hektáron díszlik. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a káposztarepce vetésterülete. Tíz évvel ezelőtt csupán 100–200 hektáron termesztették, idén már 4500 hektáron sárgulnak az éppen virágzó növények.

A május első napjaiban hullott csapadék jól jött a szántóföldi kultúrákra, ugyanakkor a gyümölcs- és a zöldségtermelők is fellélegezhettek. Az aszály első jelei már megmutatkoztak ugyan, de a Telecskai-dombok környékén még nem volt akkora probléma a csírázással, mint például a homokvidéken. A kukoricának, a napraforgónak, a szójának és a cukorrépának is további csapadékra lenne szüksége a zavartalan fejlődéshez.